Eerste Duurzame Energiebeurs Ameland

BALLUM – Ameland hield donderdag 30 oktober haar eerste Duurzame Energie Beurs. In restaurant De Wijde Blik bij Ballum stonden tal van energiebesparende bouw- en gebruiksmogelijkheden opgesteld. Wethouder Nico Oud hoopt dat dit de eerste van een reeks energiebeurzen op Ameland wordt. Hij wil draagvlak vinden voor een eilandbreed gebruik van energiebesparende middelen en duurzaam opgewekte energie. De Duurzame Energiebeurs is een initiatief van het Duurzaam Energieteam op Ameland, dat bestaat uit ondernemers en betrokken burgers. Lid van het DE team Oud: “Het is de bedoeling dat de gemeente Ameland in 2020 zelfvoorzienend is op het gebied van energie en water. Daarvoor heeft de gemeente Ameland in 2007 een ambitiemanifest ondertekend.”

Alle bezoekers kregen een presentje in de handen gedrukt, een douche-coach. Het zandlopertje moet ons stimuleren niet langer dan 5 minuten te douchen. “Zoveel tijd heb ik lang niet nodig,” zegt een bezoeker. Ze weet wel iemand aan wie ze het hebbedingetje gaat schenken, haar dochter. Die wil nog wel eens te lang onder de straal staan.

De gemeente presenteerde ook lichtende tegels die overdag zonne-energie opnemen om bij donker zacht te schijnen. Het is een cadeau voor alle basisscholen van het eiland. Ze krijgen enkele lichttegels in hun schoolplein, bedoeld als oriëntatieverlichting. Ouders die een ouderavond bezoeken kunnen dan de route naar de voordeur feilloos vinden. Na 5 december gaan leden van het Duurzaam Energie team ze hoogstpersoonlijk ingraven.

Eerder organiseerde het Duurzaam Energieteam de actie “LED boven je bed.” Kinderen van de Kardinaal de Jong school maakten poppetjes van lampen in ruil voor een LED-lampje.

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *