Een paar duizend mensen bij herdenking

AMELAND – Ongeveer tweeëneenhalf duizend mensen waren op de been, schatten de verkeersregelaars en vrijwilligers bij Stichting Paardenreddingboot Ameland, badgasten en ook heel veel Amelanders. De lancering van de paardenreddingboot is een bijzondere, deze dag. Het is een herdenkingslancering.

Woensdag 14 augustus was het 40 jaar geleden dat acht paarden bij een actie verdronken en dat werd herdacht. Burgemeester Gerard van Klaveren legde bloemen namens gemeente Ameland en Jan de Vries deed dat namens de stichting. Geen woordjes, maar even stilte, met na afloop die kleine knik van het hoofd ter groet aan de acht die onder de steen in de duinen liggen begraven. Oene de Vries was er, Piet IJnsen, A.G. Barf en Gerrit Dokter, de mannen die er 40 jaar geleden ook bij waren. De Kangers liepen er, de De Boeren en ook Wijnberg was tegenwoordigd. Ze deden de pet af voor de paarden. Na de plechtigheid legden verschillende kinderen een ruikertje tussen de bossen bloemen en het bloemstukje dat eerder die dag voor de steen was gezet. De kinderen, soms aangedaan, leggen een bosje zelfgeplukte zandblauwtjes, een tuiltje lavendel en een bosje rozen tussen de linten van gemeente en paardenreddingboot stichting. De verdronken paarden raken velen.

De paardenreddingboot ging voor de gelegenheid via een alternatieve route: niet door de Hidde Dirk Katstraat en over de Tjetteweg, zoals gebruikelijk, maar via de Bosweg, de Fenneweg onder de bosrand en De Klonjes. Bij de strandovergang van toen hielden de mannen halt voor de sobere ceremonie. Door deze route te nemen konden de voerlui en andere reddingbootmedewerkers hun eer bewijzen bij het paardengraf om daarna over de dijk de gebruikelijke strandovergang te nemen. Er stond nog een demonstratie van de lancering op het programma. En die ging volgens het boekje.

in het filmpje staat bij een rode haak dat het de sliphaak is, maar dat is niet correct. Onder het filmpje zijn de echte sliphaken te zien. Het zijn vervangers van de beruchte sliphaken van 1979.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *