‘Een 19 meter lange reddingboot kapseist drie keer in een storm met golven van meer dan 15 meter’

Fisherman’s friend presenteert: ‘Redders op zee’ de podcast

In het kader van het jubileumjaar van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) presenteert Roelof Hemmen de podcastserie ‘Redders op Zee’. Redders, overlevenden én nabestaanden delen hun confronterende verhalen in een reeks van 30 afleveringen. De aflevering, die vandaag, maandag 3 juni, verschijnt op Spotify, gaat over het kapseizen van de 19 meter lange reddingboot ‘Anna Margaretha’ boven Ameland, tijdens een storm met orkaankracht.

In de nacht van woensdag 1 november 2006 wakkert de wind boven de Waddeneilanden aan tot orkaankracht met windsnelheden tot 12 Beaufort. Veel reddingstations van de KNRM komen die nacht in actie. Ook de reddingboot ‘Anna Margaretha’ van Ameland moet uitvaren voor de coaster ‘Cementina’ die stuurloos op de Noordzee drijft.

In golven tot wel 15 meter moet de bemanning haar werk doen. Een onverwacht brekende golf grijpt de reddingboot en deze kapseist. Dit gebeurt nog twee keer. De bemanning vliegt door het stuurhuis. Ze komen er met slechts wat schrammen vanaf. De boot is zwaar beschadigd en is enkele uren vermist. Deze aflevering gaat over de moed en vastberadenheid van de bemanning in zeer extreem natuurgeweld.

Pieter Mosterman was ten tijde van de melding 23 jaar oud en opstapper bij KNRM Ameland. Hij was tijdens het kapseizen buiten aan dek en onderweg naar de stuurhut. Hij deelt zijn verhaal: “Toen ik bij de deur was, begon het schip al te kenteren. Aan de binnenzijde van de deur naar de stuurhut zit een stangenstelsel. Ik greep het vast. Toen dacht ik bij mezelf: als ik nu loslaat, weet ik niet hoe het met mij afloopt.”

Roelof Hemmen, presentator van “Redders op Zee”, zegt: “Nederland waterland, het water dat voor velen synoniem staat aan plezier en ontspanning, maar waar gevaar altijd op de loer ligt. In deze serie word je geconfronteerd met de realiteit: mensen zoals jij en ik delen hun ervaringen wanneer het water voor even de vijand wordt. Het is ongelofelijk dat we in Nederland op die momenten kunnen vertrouwen op zoveel KNRM-vrijwilligers. De verhalen van redders, overlevenden en nabestaanden maken diepe indruk!”

Foto (C): Flying Focus

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 773

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *