Duurzaamste parade ooit als afsluiter Elfwegentocht

LEEUWARDEN – Het is al bijna twee weken feest zonder een druppel benzine of diesel in Friesland. En nu leven we toe naar de zinderende finale: de grootste duurzame parade ooit! Op 14 juli om 11.00 uur start een bonte stoet fossielvrije voertuigen over de N31 richting Leeuwarden. 

Ameland

Ameland was onderdeel van de Elfwegentocht door het elektrische vliegtuig dat op Ballum landde.

Autoloze zaterdag

Op 14 juli herbeleven we even de autoloze zondagen van weleer: rolschaatsen op de snelweg! Maar in deze duurzaamste parade ooit rijden ook veel futuristische en innovatieve voertuigen mee. Zoals de zonneauto Nuna, De Forze 1, waterstofauto’s, een heuse elektrische vrachtwagen, en ook elektrische bussen. Verder heel veel elektrische auto’s, motoren en scooters, Lefferts, LEF’s, Trikkes, Twizzles, Segway’s en monowheels. En omdat het ook fossielvrij is ook een paardentram, fietsers, skaters, skelters en skippyballen. Onderweg kruist de wegparade bij het Langdeel aquaduct een optocht aan duurzame vaartuigen.

Wat: Langste parade aan duurzame voertuigen ooit. Recordpoging meeste elektrische voertuigen en meeste elektrische auto’s voor Guinness Book of Records.

Waar: Vanaf Garyp op de N31 naar het Frieslandplein in Leeuwarden (tussen Elfstedenhal en WTC). 

Wanneer: Op 14 juli om 11.00 uur wordt het startsein gegeven; verwachte finish van de eerste voertuigen om 12.30 uur. 

Parade op de snelweg

De N31 wordt afgesloten voor ander verkeer tussen Nijega en Leeuwarden. Er wordt opgesteld vanaf 9.00 uur ‘s ochtends. Vooraan bij afslag Garyp stellen bijzondere voertuigen van Delftse studenten op (Nuna, Forze 1) en de waterstofauto van studenten aan de Friese Poort. Daarachter skaters en fietsers maar ook elektrische kleine voertuigen die normaal niet de snelweg op mogen, en vervolgens tal van elektrische auto’s gevolgd door waterstofauto’s en auto’s op blauwe diesel en groen gas. 

Het startsein wordt gegeven door 2018 fietsers die de stoet passeren. Dan zet de duurzame parade zich in beweging. Gedetailleerde informatie over locaties, deelnemers en opstelplaatsen vindt u hier. 

Over 14 dagen Elfwegentocht

Op 1 juli startte de Elfwegentocht. Bijna elke dag kwam een provincie fossielvrij op bezoeken en stond een ander thema centraal;. Van duurzaam eten tot deelauto’s, van circulariteit tot duurzaam varen. 

Elke dag zond NPO een verslag van de dag uit. Alle afleveringen vindt u hier.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *