Dolfijn en jong stranden op Ameland

BALLUM – Op het rif ter hoogte van het Ballumer strand ligt een dolfijnenmoeder met haar jong. Ze zijn daar gisteravond gestrand en konden niet meer wegkomen. De dieren zien er gaaf uit.

Twee hobbyvissers troffen de dieren vannacht op de plaat aan, ze waren toen al dood. De moeder dolfijn, het handelt hier om een gestreepte dolfijn, is 230 cm lang. De kleine is 138 cm en ligt op een meter of tien afstand van de grote.

Getuige het gat waar ze in liggen zijn de dieren levend gestrand en hebben ze geprobeerd uit het zand te komen.

Update 16.00 uur

Johan Krol, bioloog van Natuurcentrum Ameland, bevestigt dat het hier om gestreepte dolfijnen gaat en dat het een erg zeldzame stranding betreft. De laatste keer dat er een op een van de Waddeneilanden aanspoelde was in 2006, op Vlieland.

Krol: "We hebben de dieren meegenomen en overleggen wat we kunnen gaan doen." Inmiddels zijn de dieren met de Krukel onderweg naar Holwerd. Daar haalt de Universiteit van Utrecht ze op om ze vandaag nog te onderzoeken. De botten van beide dieren worden gespaard en gaan naar Naturalis in Leiden. Dat is in Nederland het aangewezen instituut dat gaat over dergelijke dolfijnen en walvissen op onze kust. Natuurcentrum Ameland heeft met Naturalis afgesproken dat de botten in Leiden schoon worden gemaakt. Daarna krijgt het Natuurcentrum er de beschikking over. Krol: "Wij gaan dan de skeletten reconstrueren voor onze expositie. Ze blijven wel eigendom van Naturalis maar wij kunnen er dan vrijwel permanent over beschikken."

⇒ lees hier over de Gestreepte dolfijn

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *