De Stelp in Hollum niet brandveilig

DOKKUM – In Zorgcentrum De Stelp op Ameland zijn acuut maatregelen genomen om de brandveiligheid te verbeteren. Tijdens werkzaamheden aan de brandveiligheid is door de brandweer, de gemeente Ameland en Zorggroep Pasana geconstateerd dat aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Daarom is direct een rookverbod en een verbod op open vuur van kracht in het zorgcentrum. Om de veiligheid voor bewoners te garanderen, is er in de nachtelijke uren een brandwacht aanwezig.

De maatregelen in het zorgcentrum zijn genomen nadat donderdag tijdens geplande werkzaamheden aan het licht is gekomen dat er materialen in het dak zijn gebruikt die niet voldoen aan de huidige eisen. De gemeente Ameland en Zorggroep Pasana zijn het er over eens dat directe actie noodzakelijk is om de veiligheid van de bewoners te garanderen. In overleg met de gemeente is afgesproken dat Zorggroep Pasana alles in het werk stelt binnen de mogelijkheden om de brandveiligheid te garanderen. Binnen twee weken wordt dit met de gemeente besproken.

Zorggroep Pasana, waar De Stelp deel van uit maakt, is sinds kort onderdeel van de gefuseerde organisatie van Nij Smellinghe en Zorggroep Pasana. Door de fusie zijn een aantal maatregelen versneld in gang gezet. Daarom waren er in De Stelp al werkzaamheden gaande om de brandveiligheid het zorgcentrum te verbeteren. Tijdens deze werkzaamheden is aan het licht gekomen dat in de dakconstructie extra maatregelen nodig zijn.

Zolang de werkzaamheden bezig zijn, worden er extra maatregelen getroffen om brand te voorkomen. Er geldt een verbod op open vuur in De Stelp en alle aanwezige apparatuur wordt onderworpen aan een extra veiligheidscontrole. Daarnaast is er in de nachtelijke uren een brandwacht aanwezig die de hele nacht alert is op mogelijke gevaren. Ook zullen alle medewerkers indien nodig bijgeschoold worden tijdens BHV-trainingen, zodat in geval van een calamiteit iedereen goed is voorbereid.

De Stelp op Ameland is toe aan een grondige vernieuwing. Mede naar aanleiding van de geconstateerde zaken, geven de gemeente Ameland en Zorggroep Pasana de besprekingen over nieuwbouw de hoogste prioriteit. Daarom gaan de betrokken partijen binnen twee weken om tafel om de nieuwbouwplannen te bespreken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *