De Ideale Drenkeling in Nes

NES – Komende vrijdag en zaterdag 14 en 15 juli om 20.30 uur speelt Jelle Buning 'De Ideale Drenkeling' in het KNRM boothuis in Nes. Het is een theaterstuk is een indrukwekkend avondtuur vol water.

Op een zonnige septemberdag in 2009 is fysiotherapeut en acteur Jelle Buning op Terschelling voor een cursus met als thema ‘Hoe groot/ sterk ben ik?’. Op de ochtend van de eerste cursusdag neemt hij een verfrissende duik in zee. Heerlijke hoge golven. Euforische stemming.

Vijf kwartier later pikt de KNRM hem uit het woeste water. Uitgeput en met een kritieke lichaamstemperatuur van tweeëndertig graden. Later die dag maakt hij op het strand een nederige buiging naar de zee, in wiens grootheid hij het antwoord op de cursus vond.

Jelle Buning: “Door te ontdekken hoe klein je bent, kwam ik in contact met mijn kracht. De zee is de metafoor van ‘dingen in het leven die groter zijn dan ik’. Ik heb aangevoeld dat ik het niet zelf zou redden, maar ben wel blijven strijden. Daarmee is het een les in levenskracht geweest. Vanuit theatraal oogpunt is het een mooie tegenstelling: klein versus groot.”

Regisseur en tekstschrijver Nico van der Wijk vond dit waargebeurde verhaal zo tot de verbeelding spreken dat hij er een theatertekst mee ontwikkelde. Het stuk beschrijft onder andere wat er in de vijf kwartier dat Jelle tegen de golven vocht gebeurt. Hoe het besef groeit dat hij die dag gered moest worden, of dat hij het niet zou redden. Jelle vertelt het verhaal aan de hand van een aantal belangrijke personages: zijn vader die zweminstructeur was, zijn thuisblijvende zoontje die het onheil aanvoelt, de onbekende vrouw die op diezelfde dag door het KNRM levenloos uit het water werd gehaald, de strandjutter die door Jelle’s medezwemmers werd gealarmeerd, en het parallelle verhaal van Odysseus die terugverlangt naar zijn Ithaca, zijn thuis Zuidhorn.

Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via de website van De Ideale Drenkeling of bel naar Jantina Scheltema (06-46498799) of koop ze aan de deur voor de voorstelling. Mits er nog plaatsen zijn.

Een deel van de entree komt ten goede aan de KNRM.

  • vrijdag 14 juli 20.30 uur
  • zaterdag 15 juli 20.30 uur
  • KNRM boothuis Nes
  • Ballumerweg 34

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *