Dansende Frieten

HOLLUM – Het eiland barst van de verhalen.

Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, geschiedenissen, reisverhalen, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.

Via deze link komt u bij alle verhalen.


 

Hieronder het verhaal van Kees Fielstra.

Dansende Frieten

De combinatie van winkelier en boer was soms eigenlijk wel handig bij oom Douwe op Ameland. Als er veel moest worden gehaald of gebracht voor de winkel dan was er altijd de platte wagen met paard beschikbaar om dit soort klussen Koopplein Amelandte doen. Aangezien ik ook wel aardig met paard en wagen kon omgaan werd mij die taak regelmatig toevertrouwd. Het paard was een halve grote en wit van kleur. Het was een lief beest maar had soms zijn trekjes, ook dieren is dat niet vreemd. Zo was deze kerre als de dood voor de contouren en het geluid van een tractor. Als je onderweg was en je zag zo’n ding aankomen, in die tijd waren ze nog wel uitzonderlijk, dan moest je wel je voorzorgsmaatregelen treffen om ongelukken te voorkomen.

Op een dag ging ik met paard en wagen op stap. De wagen stond vol met een laag kisten met aardappelen. Van die hele grote binten. De lading was bestemd voor de visboer in Hollum die als bijproduct met het bakken van frieten was begonnen. Voorgebakken frieten waren er nog niet zoveel dus schilde hij zelf de aardappelen, sneed ze in mooi repen en bakken maar in de visolie.

De rit van de winkel naar de visboer was in een lange lijn door het dorp, het was mooi weer (denk ik) en ik zat fluitend achter de kont van het paard.

Plotseling kwam er het geluid van een startende tractor van links achter een het huis van een aannemer en bijna direct verscheen het rode monster. Het paard schrok geweldig en ging aan de haal. Hangend aan de teugels en bovenop de rem trachtte ik de boel onder controle te houden. Na enkele tientallen meters was de gekte uit het hoofd van het paard en kwamen we samen weer tot stilstaand. Tijdens het wildemansritje had ik ook even achterom gekeken en gezien dat de aanstaande frieten probeerden de kar te verlaten wat deels was gelukt. Midden op de Driesprong heb ik, met behulp van enkele omstanders, de aardappelen weer over de kisten verdeelden een eindje verderop afgeleverd bij de visboer. Of ze door deze extra hosbeurt beter hebben gesmaakt dan voorheen weet ik niet. Het was wel een spannende ervaring voor een Amsterdamse scholier.

Apeldoorn, 9 juni 2006

© Kees Fielstra

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *