Crowdfunding voor kunst en cultuur

LEEUWARDEN – Keunstwurk gaat samenwerken met www.voordekunst.nl, een crowdfundingwebsite voor kunst- en cultuurprojecten in Nederland. In deze moeilijke tijden voor de cultuursector is dit een uitgelezen mogelijkheid om toch geld binnen te halen. Bovendien is crowdfunding een mooie manier om de samenleving te betrekken bij bijzondere Friese initiatieven op het gebied van kunst en cultuur!

Voordekunst

Voordekunst is de grootste crowdfundingwebsite van Nederland. In drie jaar tijd is er bijna drie miljoen euro opgehaald, waarmee 460 projecten zijn gefinancierd. Het platform richtte zich eerst vooral op Amsterdam, maar is inmiddels samenwerkingen aangegaan in andere delen van Nederland. Collega-instellingen van Keunstwurk in onder meer Noord Brabant, Utrecht en Noord Holland werken inmiddels samen met voordekunst.

Crowdfunding

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Een project wordt gepresenteerd op internet en iedereen die wil kan investeren. Geschikte Friese projecten zullen een plek op de Friese partnerpagina van de website www.voordekunst.nl  krijgen. Deze pagina wordt in januari 2014 gelanceerd.

Doel is om deze projecten met geld van donateurs gefinancierd te krijgen. Bovendien is de site een mooie etalage voor de rest van Nederland om te zien wat voor creatieve initiatieven er in Fryslân allemaal worden ontwikkeld!

Samenwerking

Keunstwurk en voordekunst zorgen voor begeleiding bij de crowdfunding. Deelnemers worden geholpen met het vaststellen van de doelstellingen, een realistisch bedrag, waar mogelijke donateurs zitten, hoe je ze bereikt, etc. Het is bedoeld voor alle kunst- en cultuurprojecten in Fryslân: voor zowel amateurs als professionals en van beeldende kunst tot theater en muziek. In oktober gaat de samenwerking los en is er een voorlichtingsbijeenkomst voor geïnteresseerden.

Mienskip

Crowdfunding is uitermate geschikt voor Fryslân; helemaal nu Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is. Het sluit perfect aan bij het thema van Lwd2018: Mienskip. Bij het financieren van projecten met behulp van crowdfunding komt het van onderen op en wordt de samenleving erbij betrokken, precies zoals Fryslân en Leeuwarden Lwd2018 willen aanpakken!

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *