Column – Vernacheld

HOLLUM – De negenendertigste column van 2022 heeft als titel ‘Vernacheld’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De achtendertigste van 2022, 'Kans pakken', is via deze link te lezen.

Vernacheld

"Hoor jij ook al bij de club?" Het is de buschauffeur die in Nes op de veerdam vol verbazing ziet dat ik mijn Wagenborg pasje ophoud. Ja, ik hoor al bij de club van 65 plus die gratis op Ameland met de Arriva bus mag reizen. Om jullie de waarheid te zeggen heb ik net vorige maand mijn eerste AOW mogen ontvangen en dat kreeg ik een jaar en zeven maanden na mijn 65ste verjaardag. "Ach ja," vervolgt de chauffeur, "ik moet altijd nadenken hoe oud ik zelf ook alweer ben." Dat heb ik ook, al is het met het ijkpunt dat ik onlangs bereikte iets gemakkelijk geworden.

Deze vrijdag reisde ik op en neer naar Leeuwarden voor een interview in Op & Ut van Omrop Fryslân. Over ons vertelevenement en de Treasure Hunt van Expeditie Ameland, a storytelling adventure. Ik mocht met Roelof Louwsma en Douwe Heeringa praten over de schatzoektocht en een fragment van het verhaal over Olfert Pieters Lap vertellen. Roelof ken ik alleen van de Friese tv en Douwe heb ik vele jaren geleden gezien op Ameland toen hij in De Oude School in Nes optrad met zijn programma Douwe Heeringa zingt Brel. Wat een prachtige voorstelling was dat en in wat een mooie ambiance. Inmiddels is hij alweer jaren presentator – elke zondachtochend luister ik naar zijn muziekprogramma – voor de Omrop en in De Oude School kun je nu spijkerbroeken kopen.

Joke Tjalsma kwam na mij aan tafel om met Theun Plantinga te praten over hun voorstelling Bijke. Dat lijkt me een geweldige voorstelling. Bijke is een hondje en de voorstelling gaat over eenzaamheid. Joke speelt de wat oudere Agnes die alleen woont, met Bijke. Theun speelt haar buurman van een paar deuren verder. Wat Joke daar aan tafel met Douwe en Roelof zei trof me. Ze vindt dat we niet vooroordelend moeten denken dat alle oudere alleenstaanden zielig zijn. Naarmate je ouder wordt gaat je tijd sneller, zei ze nog. En ze voelt zich regelmatig vernacheld door die tijd. 

Driekwart dag onderweg met bus, boot, trein, stukje lopen en dat vice versa voor twintig minuten live radio. Het was geweldig om te doen, je ontmoet nog eens interessante en leuke mensen en je hoort nog eens wat, maar die avond lag ik gevloerd op de bank bij te komen van weer een drukke dag. Het is wel duidelijk, ik ben geen 30 meer en hoor bij 'de club'. En ja, ik voel me soms ook vernacheld door de tijd.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *