Column – Lastig

HOLLUM – De eenentwintigste column van 2023 heeft als titel 'Lastig’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De twintigste van 2023, 'Vuurpijlen in de lente', is via deze link te lezen.

Lastig

Het was een super drukke week, met een familieweekend tot slot. Deze keer had ik geen laptop mee op reis, zodat er op zaterdag ook geen column verscheen. Nee, toen zat ik met de familie in Enkhuizen. We bezochten het Zuiderzeemuseum, pikten terrasjes in Staveren, tafelden in de stad met de grote visfontein en sliepen er in een hotel. De volgende dag scoorden we nóg een van de elf fonteinen en bezochten we het Jopie Huisman Museum in Workum. Ondertussen gebeurde er in de wereld van alles dat column waardig is. Het maakte het kiezen van een onderwerp lastig.

Op maandagavond diende zich plotseling nog een onderwerp aan: de storing van de brug bij Holwert, waardoor de auto's niet van Sier konden rollen. Heel vervelend natuurlijk, vooral ook omdat het uren duurde voor er weer gelost kon worden. Het duurde zelfs zo lang dat de veerboot terugvoer naar Ameland en de reizigers bij Nes met hun auto's achteruit van de boot moesten, op weg naar een extra overnachting op het eiland. Pas dinsdag kon men weer naar het vasteland.

In de nieuwsberichten over dit onderwerp was het een ach en wee over de gestrande badgasten, maar met geen woord werd gerept over de eilanders die in hetzelfde schuitje zaten. Dat was zeventig jaar geleden van hetzelfde laken een pak. Dominee van Dijk was er toen al verontwaardigd over. Diezelfde dominee, die het Wad op zijn duimpje kende en verder keek dan zijn neus lang was, had trouwens een oplossing voor de vaargeulproblematiek. Ja, die was er toen ook al. Maar wat zal een dominee nu verstand hebben van de Waddenzee en de geulen, was de opinie van de mensen van Rijkswaterstaat!

Het tweeminuten verhaal van Aukje van Dijk over Dominee van Dijk is verrassend actueel. Het is een van de verhalen die in het project Busverhalen vanaf 1 juni te horen is in de bussen en de bushaltes van Ameland en nu hieronder te beluisteren. Het was dat project waarmee ik het afgelopen week zo super druk had. De lastige kwestie van de brug werd gisteravond zomaar opeens de verbinding tussen column en Busverhalen. Op 1 juni gaan de qr-codes open. Stap er maar eens voor in de bus, je hoeft er de veerboot niet voor op.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

twitter.com/JeanetFdeJong

ga naar de website Eiland van Verhalen voor meer over Busverhalen – er staan ook verhalen op van leerlingen van de Kardinaal de Jongschool

abonneer zonder kosten op YouTube kanaal Eiland van Verhalen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *