Column – Dit kan niet!

HOLLUM – De vierde column van dit jaar gaat over regeren, politiek bedrijven, beloftes en vergunningen.

Dit kan niet!

“Dit kan niet!” Dat zei raadslid Theo Faber van AmelandEén (A1). Als een raadslid zoiets zegt, dan veren we op. Zeker als het een nieuwkomer op het Amelander politieke toneel betreft, een groentje die zich nog moet profileren en bewijzen. Voor een belangrijk deel heeft A1 dat met zijn campagne gedaan en de verkiezingsuitslag laat zien dat de partij daar prima in geslaagd is. Vijf zetels werden er veroverd en dat ging ten koste van de gevestigde orde. Dat legt druk op de schouders van de partij met weliswaar wakkere lieden in zijn geledingen, maar ook met lui die onervaren zijn op het politieke vlak. Op voorman Theo Faber na.

De ervaringen van de eerste raadsvergaderingen in nieuwe setting zijn gematigd hoopvol, met de nadruk op gematigd. De eerste verkiezingsbelofte heeft A1 namelijk al gebroken. De partij beloofde een maand na de verkiezingen een informatieavond te zullen houden. Inmiddels is 21 april geweest en A1 heeft nog geen informatieavond op de agenda staan. Niet dat de partij stil heeft gezeten. Er is een raadsagenda vastgesteld, geïnformeerd en geformeerd, met resultaat dat er geregeerd gaat worden in een coalitie met de PvdA. De partij ligt onder het vergrootglas. Maken ze hun woorden waar? Om het samen te doen? Hoe no-nonsense wil de partij het creatieve ondernemersklimaat stimuleren? In de laatste raadscommissievergadering kwam de horecavergunning van Qurios aan de orde.

Het vakantiepark aan de Oranjeweg bij Hollum vroeg in september 2017 een vergunning voor ondergeschikte horeca aan en dat werd toegekend. Volgens Faber kon je op je klompen aanvoelen dat er een aanvraag voor een volledige vergunning zou volgen en dát is voor hem reden te pleiten die volledige vergunning ook toe te kennen. Ook al past dat niet volgens het horecabeleidsplan.

Even denk ik dat ik het niet goed gehoord heb. Er is een vergunning aangevraagd die past en die vergunning is verkregen. Moet dan de gemeente een vergunning afgeven voor wat eigenlijk niet mag? Omdat iedereen aanvoelt dat het daar op uitdraait? Is dit een A1 voorbeeld van ‘minder regels’ en ‘gezond verstand’? Als Ameland op deze manier geregeerd gaat worden hou ik mijn hart vast. Als er iets niet kan, dan is dat het.

Jeanet de Jong

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *