Column - Trots

Geplaatst op: 28 maart 2011 - Categorie: Alles & Algemeen

“De trots op mijn Amelander afkomst is teniet gedaan. Ik ga mij verstoppen in de woestijn bij paal 5.000.” Dat schreef een Amelander naar aanleiding van de verkiezingsuitslag van 2 maart 2011 (de naam van de schrijver is bij mij bekend). De schrijver schaamde zich om het hoge aantal kiezers op de PVV.

Het stof van de Provinciale Statenverkiezingen is neergedwarreld. Slechts hier en daar waaide het op. Zo werd het Amelander Volkslied na de uitslag van 2 maart herschreven. Een LC-redacteur maakte in de rubriek ‘Sterretje’ van het volkslied een minder aardige variant. Antje van Seventer uit Ballum vond het een verkrachting en schreef er een ingezonden brief op poten over. De eerste regels van het herscherven volkslied luiden:

‘Opgeweld uit wier en zand
Gans bevolkt door halve garen
Die als domme schapen staren
Naar de globale moslimbrand’

Meer dan 12% van de Amelanders - met z’n allen staan we achter het imago van gezond, sportief, gastvrij - loopt achter de PVV aan. De Ameland-voorman vond zichzelf na een mailbericht via de website en een intake gesprek van een uur in Den Haag, als dertiende op de lijst voor de Provinciale Staten verkiezingen terug. De lijsten moesten lang, want de nieuwbakken kandidaten moesten honderden euro’s schokken voor het campagnefonds. Hoe meer kandidaten, hoe groter de campagnepot en daarom nam de PVV genoegen met kandidaten zonder een greintje politieke ervaring.

Antje kan zich niet voorstellen dat de Amelander PVV-kiezers de Islam tot vijand verklaren en antihoofddoek zijn. Zij vergeet dat de Amelander kiezers op de partij met de meeuw niet alleen kiezen voor populistische kreten als: ‘de boot moet op tijd varen!’ en ‘zwemonderwijs terug!,’ maar ook voor de landelijke onderwerpen. De partij van de meeuw is slim genoeg geweest om de kopvodden niet in de Friese campagne te betrekken. De doekjes zijn in deze provincie en op ons eiland geen onderwerp en je verkoopt geen netten in een gebied waar niet gevist kan worden. Met hetzelfde gemak weigert de Amelander PVV-voorman te reageren op de stelling: ‘De PVV wordt afgeschilderd als een racistische partij’, zoals in het interview met de kop ‘Heb respect voor elkaar’ in het Nieuwsblad Noordoost Friesland stond te lezen.
 
Ameland komt er in ‘De Vondeling van Ameland’ – overigens een prachtig lied - niet zo mooi van af en Asing Walthaus wrijft met zijn Volkslied-sterretje nog eens extra zout in de wond. Die wond kunnen we gaan likken. Laten we hopen dat de trotse Amelander van de eerste regel zich niet verstopt heeft in het zand, maar dat hij bij een volgende verkiezing van zich laat horen.

JFdJ

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?