College Ameland op eigen verzoek op matje bij Nijpels

BALLUM – Ameland wil niet te boek staan als dwarsligger en dat heeft het eiland de Commissaris van de Koningin Ed Nijpels duidelijk gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft benadrukt dat het wil samenwerken met de andere Waddeneilanden. Burgemeester Albert de Hoop en wethouders Will Bakema en Nico Oud nodigden zichzelf maandagmiddag 12 maart uit om de positie en houding van Ameland te verduidelijken. Ameland wil samenwerken met de andere eilanden maar dan wel op basis van afspraken die in de Eilander Raad op 1 december 2006 zijn gemaakt. “Ameland wil geen andere koers varen dan toen is afgesproken,” vertelt wethouder Nico Oud.
Burgemeester De Hoop wil geen mededelingen doen over de inhoud van het gesprek.
De Eilander Raad is het beslissingsorgaan van de eilander samenwerking. De vijf Waddeneilanden hebben tijdens de bijeenkomst van de Eilander Raad op 1 december 2006 op Schiermonnikoog afgesproken dat een onafhankelijk bureau uitzoekt in hoeverre zij hun ambtelijke diensten kunnen bundelen en of dat moet in één gemeenschappelijk ambtenaren kantoor, ook wel back-office genoemd.
Managementbureau Berenschot voert het onderzoek uit en heeft daar drie maanden de tijd voor gekregen.
Voor Ameland staat nog niet vast dat er een ambtenarenkantoor komt. De raad van Ameland stemde 19 februari jongstleden unaniem voor een amendement waarin gesproken wordt over een onderzoek of er al dan niet een back-office moet komen.
De eiland gemeenten hebben de Eilander Raad op 14 maart 2005 ingesteld. Met de samenwerking beogen de eilanden hun zelfstandigheid te behouden en een basiskwaliteit in de organisatie te waarborgen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *