Busverhalen op Eiland van Verhalen

HOLLUM – Ameland is het Eiland van Verhalen. Vanaf 1 juni tot en met eind november zijn er tweeminuten verhalen te beluisteren in de bus en de bushaltes op het eiland. Dit zijn verhalen van vertellers uit Bremen, uit België, Zuid-Tirol en van Ameland. De Kardinaal de Jongschool in Nes werkte met groep 4 en 7 aan verhalen. Al die verhalen staan op de nieuwe website www.eilandvanverhalen.nl Klik om de verhalen van de school te beluisteren op Verhalen en scrol dan naar beneden.

De verhalen van groep 7 van Kardinaal de Jongschool zijn tot stand gekomen door de voorbereiding van de school en de gastles Vertellen van Frank Belt van Stichting Verhalenderwijs en Op Verhaal. Als voorbereiding op de gastles sprak meester met de kinderen over de elementen – Leven met de Elementen is het thema – en vroeg naar hun favoriete element. Vervolgens vroeg hij ze na te denken over een ervaring die ze met lucht, aarde, water of vuur hebben gehad. Dat werd de basis voor hun eigen verhaal. De leerlingen van groep 7 vertellen hun eigen verhaal, de leerlingen van groep 4 vertellen samen of met z'n drieën. Zij doen dat in het Amelands, Nederlands of Engels. De onderwerpen zijn heel divers, van waargebeurd tot fantasie. Konijntjes op een quad, een vuurtoren die omvalt, een koë in un blâdblaser, voetballende kraaien, twee jongens en een piraat, de leerlingen hebben zich uitgeleefd in de meest fantastische geschiedenissen.

De Busverhalen van Ameland Vertel! en de vertellers uit Vlaanderen, Zuid-Tirol en Bremen gaan over de dominee van Dongeradeel die boze plannen had, over Ameland dat 60 jaar geleden op ontploffen stond, over de wadlopende dominee Van Dijk, een waterdrager en over een ijsbeer die niet van kou houdt. Twaalf verhalen die eind augustus wijzigen in twaalf nieuwe verhalen. Op de website www.eilandvanverhalen.nl staan nog enkele extra tweeminuten verhalen.

Op alle bushaltes en in alle bussen op het eiland zijn QR-codes te scannen. Die leiden naar één van de twaalf verschillende verhalen. Ze zijn te beluisteren in het Nederlands, Duits en Engels. Sommige verhalen ook in het Fries of Amelands.

Thema van de Busverhalen is 'Leven met de elementen'. Dit is ook het thema van het meertalig internationaal vertelfestival 'Expeditie Ameland – a storytelling adventure', dat van 16 tot en met 19 november voor de derde keer gehouden wordt. Op Ameland worden door de gemeente gesprekken gevoerd met de inwoners over het doel om van Ameland zo snel mogelijk een duurzaam eiland te maken. Met de Busverhalen wil de organisator van Expeditie Ameland, de Stichting Verhalenderwijs, bijdragen aan dit streven. De Busverhalen nodigen iedereen, bewoners en toeristen, van jong tot oud, uit om te genieten van de tweeminuten verhalen en er met elkaar eens een boom over op te zetten. 

Het project kwam tot stand in samenwerking met de Kunstmaand Ameland. Deze internationaal bekend kunstmanifestatie vindt ook plaats in november en heeft als thema 'Energie'. De ontwerpster van de sticker met QR-code, Sirma Kekeç, zal exposeren tijdens de komende Kunstmaand. Vervoersbedrijf Arriva en Gemeente Ameland verlenen alle medewerking aan dit duurzame storytelling project door van bussen en bushaltes verhalenpodia te laten maken. 

Door Busverhalen van Expeditie Ameland – a storytelling adventure

→ beluister hieronder het verhaal over de reddingboot, geschreven en verteld door Nick

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *