Burgemeester schittert door afwezigheid

BALLUM – Begin januari waren bijna alle burgemeesters van de Waddeneilanden op de lokale en landelijke tv en radio te zien en horen, behalve burgemeester Van Klaveren van Ameland. Zelfs oud-burgemeester Albert de Hoop deed zijn zegje over de containers en het gevaar voor de eilanden. Toen hij burgemeester was en in KIMO zat, zette hij het gevaar van de containervaart op de agenda. Containerschip MSC verloor op 2 januari boven de eilanden bijna 300 containers en de stranden lagen vol spullen en inpakmaterialen.

Algemeen Belang Ameland moppert in de eerste raadscommissievergadering van het jaar wat over de onzichtbaarheid van Ameland op buis en radio. “Waar was onze burgemeester/ strandvonder?” wil de fractie weten. Burgemeester Bert Wassink van Terschelling, Tineke Schokker van Vlieland en Ineke van Gent van Schiermonnikoog waren in journaals te zien en schoven aan in praatprogramma’s. Burgemeester Michiel Uitdehaag van Texel was net als Gerard van Klaveren niet zo in beeld, maar Texel had van alle Waddeneilanden dan ook de minste hinder van de rommel die uit de MSC Zoe-containers aanspoelde op de stranden.

“Moet ik me nu voor u verantwoorden?” schoot Van Klaveren uit zijn slof. “Of ik wel of niet word uitgenodigd ligt aan de redacties van de programma’s.” Er waren bovendien Waddeneilanden waar containers aanspoelden en logischerwijs zijn dat dan de eilanden waar de camera’s en microfoons het eerst reacties en commentaren zoeken.

Andries Metz begreep het gemopper van Algemeen Belang Ameland niet zo. Hij gaf Van Klaveren juist een pluim. “Er is geschitterd door afwezigheid.” Op Ameland werd hard gewerkt en in een paar dagen tijd tonnen rommel van het strand gehaald.

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *