Boek Van Klaveren is klaar

GORREDIJK – Het boek van oud-burgemeester van Ameland Gerard van Klaveren is bijna uit; het verschijnt volgende week. Hij was er al bezig toen hij nog burgemeester van het eiland was en heeft het de laatste maanden af geschreven. Het heet 'Bestemming Reykjavik'. Van Klaveren was burgemeester van 2018 tot 2010, volgde Albert de Hoop op en was de voorganger van Leo Pieter Stoel.

Bestemming Reykjavik is een roman. Gerard van Klaveren werd door het land geïnspireerd tijdens zijn werk als Honorair Consul van IJsland en zijn bezoeken aan het eiland. 

Bestemming Reykjavik

Als IJsland in 2008 failliet dreigt te gaan, neemt het parlement een noodwet aan die ervoor zorgt dat IJslandse banken aan buitenlandse partijen verstrekte financieringen eenzijdig kunnen opzeggen.

Eric Noordeweg, logistiek ondernemer in Rotterdam en eigenaar van een vrieshuis in de haven van Reykjavik, wordt getroffen door deze nieuwe regelgeving. Hij vertrekt naar IJsland om te proberen de strubbelingen met zijn bank op te lossen. Tijdens dat bezoek ontmoet hij de IJslandse Lilja, waarmee hij een relatie krijgt. Mede door haar contacten krijgt hij toegang tot belangrijke politici en de top van de IJslandse banken.

Tegelijkertijd ligt Erics Rotterdamse vestiging onder het vergrootglas van de Nma, de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Deze verdenkt de sector koel- en vrieshuizen van het maken van prijsafspraken. Zal hij erin slagen het aloude familiebedrijf overeind te houden?

Fictie

Gerard van Klaveren is sinds 2003 Honorair Consul van IJsland. Dit boek is fictie, maar voor de beschrijvingen van de achtergrond van deze IJslandse crisis heeft de auteur zich gebaseerd op eigen waarnemingen en heeft hij onderzoeksrapporten en publicaties geraadpleegd. Deze roman geeft een bijzondere inkijk in het functioneren van de IJslandse samenleving ten tijde van de bankencrisis en brengt de lezer in contact met de bijzondere cultuur van dit land.

ISBN 978 90 5615 760 9 | paperback | 224 pagina’s | € 19,90

Bestemming Reykjavik is verkrijgbaar bij de boekhandel, via www.noordboek.nl en te bestellen het via deze link.

lees op het Ameland Boeken blog meer over uitgaven met een link naar Ameland

Tik Gerard van Klaveren in bij ZOEKEN om meer over deze oud-burgemeester te lezen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *