Blauwe Vlag 2020 voor Ameland

LEUSDEN – De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 182 Blauwe Vlaggen toegekend op 128 jachthavens en 54 stranden. Op Ameland kregen de stranden van Buren Nes en Hollum de Blauwe Vlag. Jachthaven 't Leijegat kreeg er geen.

In normale omstandigheden zou de Blauwe Vlag uitgereikt zijn tijdens de jaarlijkse nationale ceremonie begin mei. Dit jaar zou dat plaatsvinden in de Hanzehaven in Elburg. Deze is uiteraard niet doorgegaan vanwege de COVID-19 crisis. Op 15 juli heeft de voorzitter van de nationale Blauwe Vlag jury in Nederland, de heer Patrick Poelmann, samen met burgemeester Verkleij van Noordwijk de Blauwe Vlag formeel gehesen in Noordwijk aan Zee. 

Schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de kandidaten nog aan de vereisten voldoen. De Blauwe Vlag staat ook voor veilige stranden, maar dat betekent niet dat er nooit gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 

Blauwe Vlag

Het is de 33e keer dat de Blauwe Vlaggen in Nederland worden toegekend.

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

lees hier over Zwemmen in de Noordzee 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *