Black Friday Klimaatactie

LEEUWARDEN – Vrijdag 24 November, tussen 15.00 en 16.30 uur organiseert Fridays For Future Leeuwarden een demonstratie tegen overconsumptie tijdens de Black Friday week. Black Friday, een groeiend fenomeen afkomstig uit de VS, is een dag waarop er veel winkels artikelen aanbieden tegen gereduceerde prijzen. Dit is gedeeltelijk aangewakkerd door talloze advertenties die mensen aanmoedigen om te gaan winkelen en consumeren (vaak ook spullen die ze niet nodig hebben). Met onze actie, herkennen wij dat de productie van deze grondstoffen een hoge prijs heeft voor niet alleen onze planeet, maar ook werknemers in de industrie. 

Het is bekend dat een van de hoofdoorzaken van klimaatcrisis de toenemende wereldwijde consumptie is, die sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Als we dit onderliggende probleem niet aanpakken zullen we niet het Parijs Akkoord kunnen nakomen. (Het doel van het akkoord is om ervoor te zorgen dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot ‘maar’ 1.5 a 2 graden Celsius). Wat tijdens COP27 ook geen prioriteit bleek te zijn. De stijgende trends in overconsumptie hebben plaatsgemaakt voor termen als 'overshoot day', voor Nederland was die dag 12 april. Dat betekent dat Nederlanders vanaf 1 januari tot 12 april van dit jaar, gemiddeld per persoon zoveel uit de natuur verbruiken als er op de planeet per jaar gemiddeld bijkomt. Door acties zoals Black Friday komt wordt deze dag alleen maar dichterbij gebracht. 

Fridays For Future Leeuwarden maakt deel uit van een wereldwijde, door jongeren geleide, klimaatbeweging. Ons doel is om overheden en belanghebbenden aan te sporen tot klimaatactie zodat wij en komende generaties een veilige toekomst hebben. Om deze reden dringen wij de Gemeente Leeuwarden aan om 1) transparant te zijn over de klimaatcrisis en 2) klimaattoestand in de gemeente Leeuwarden te verklaren. Ook blijven wij streven naar de betrekking van burgers bij het vinden van oplossingen.

In de organisatie wordt gestreefd naar internationale actie om de planeet te redden en de toekomst van jongeren en volgende generaties veilig te stellen. Iedereen is meer dan welkom om mee te doen aan onze activiteiten!

Bovendien eist Fridays For Future: 

  • Wereldwijd onder de 1.5 graden Celsius opwarming te blijven.
  • Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen.
  • Het halen van de Parijsakkoord doelen.
  • Vereniging achter de wetenschap.


IM –  Fridays for Future

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *