Biodiversiteit van Ameland

NES – Theo Kiewiet, koster van de katholieke kerk in Nes, raakte 10 jaar geleden besmet met het vlindervirus. Hij legde vlinders vast en bracht daarnaast de biodiversiteit van Ameland in beeld en beschreef wat hij had gezien. Hij besteedde bij het beschrijven van de biodiversiteit van Ameland al zijn vrije tijd. "Het heeft me niet meer losgelaten," zegt Kiewiet daarover.

"Afgelopen winter ben ik ertoe gekomen een tekst te schrijven voor een overzicht van de tot nu toe bekende soortenrijkdom op Ameland." Het werd een boek over de biodiversiteit van Ameland. De natuurliefhebber die ook wel Vlinderman wordt genoemd, wil er meer licht mee werpen op wat er leeft en groeit in de natuur op het Waddeneiland. Kiewiet geeft tevens een samenvattend overzicht van de tot nu toe bekende dieren en planten van het eiland.

Kiewiet verluchtigde de teksten met foto's. Ongeveer 1 procent van alle soorten die hij in het boek noemt zijn op foto's te zien, een afspiegeling van al wat er waargenomen is.

Kiewiet maakte ook een landschapsoverzicht met foto’s en beschrijving en licht in het boek daarnaast een aantal unieke soorten uit. Uniek in de zin van uit de Nederlandse biodiversiteit alleen op Ameland waargenomen of alleen op Ameland en Terschelling.

Sander Kiewiet goot tekst en foto’s in een mooie vorm en nu ligt daar een boek met 56 pagina's over de flora en fauna van geheel Ameland. De helft van de pagina's bestaat uit foto's van Kiewiet zelf.

Kiewiet meldt in zijn boek ook waar het goed gaat met de natuur en waar de klappen vallen of waar verbetering van het landschap mogelijk is. Dat hij Vlinderman wordt genoemd vindt Kiewiet best grappig; van vlinders is de grootste rijkdom in soorten bekend op Ameland, 933 soorten. En Kiewiet ontdekt nog steeds niet eerder gesignaleerde soorten. "En dat gaan er meer dan duizend worden, daar ben ik van overtuigd."

Planten, paddenstoelen en kevers, Kiewiet heeft ze allemaal op het eiland gevonden en in zijn boek geplaatst. Net als de ongewervelde diersoorten: vliegen, wantsen, wespen, weekdieren. "Eindeloos interessant en bovendien talrijk."

Ameland herbergt er in totaal meer dan 2000 soorten van insecten en overige ongewervelden. "Het lukt me haast niet meer nieuwe onderzoeksmethoden te bedenken om nog meer soorten in beeld te brengen." Daarom besloot hij dit eerste boekwerkje te publiceren. Theo Kiewiet: "Laat u inspireren ook door al die enge, kleine kriebelbeestjes!"

Voor de geïnteresseerden komen ook planten, vogels, zoogdieren, paddenstoelen, wieren, mossen en korstmossen aan de orde.

Voor elk wat wils dus, en mocht dit boekje een goed begin zijn, dan komen vervolgdelen zeker ook nog.

Deel 1 van de Biodiversiteit van Ameland.

  • €11,90
  • Te koop in De Hoge Stoep, Primera en Warenhuis van den Brink.
  • Voor verzending per post is het bij Theo Kiewiet zelf te bestellen via theomkiewiet@gmail
  • De kosten zijn dan € 15,–
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *