Beleefweekend Ameland

BUREN – Henk en Hetty Hospes – van Rijn van Cursusopameland.nl en Ruben Klerkx van Schoolkamp Nederland, organiseerden het eerste Beleefweekend Ameland op 12 en 13 april, een weekend voor kampleiding om te laten zien hoe leuk Ameland is om een schoolkamp te organiseren. Hier volgt het verslag van de organisatoren:

“In Holwerd verzamelden de deelnemers zich in de vertrekhal van de veerboot naar Ameland. Ruben Klerkx van Schoolkamp Nederland heette alle deelnemers welkom.

De vroege vogels gingen al lekker met de boot van 10:30 uur naar het eiland. De anderen volgden om 11:30uur.

Bij aankomst op het eiland stond Hetty Hospes –  van Rijn van Cursus op Ameland de deelnemers op te wachten. Met de zon volop aanwezig ging men naar de fietsen die Fietsverhuur Metz uit Buren had klaar gezet op de kade. Alle bagage werd netjes in de bestelbus geplaatst om naar het verblijf te worden gebracht. Sommigen fietsten even een vrolijk proefrondje op het kadeterrein, een enkeling stelde even het zadel bij. Iedereen had er zin in: wat een fijne fietsen.

Als een echt schoolklasje reed Hetty met iedereen achter zich aan de pier af, eerst naar Nes. Daar werd er gestopt bij het groepsverblijf van Leo Kiewiet, de Paasduin. De deelnemers kregen hier een rondleiding en konden er al hun vragen stellen over wat ze zagen en wat er mogelijk was.

Na het bezoek aan de Paasduin fietste de groep door naar Kamphuis Brouwershoeve. De verblijfsplaats voor dit weekend. De soep en broodjes stonden daar al voor iedereen klaar. De lunch kon heerlijk buiten worden genuttigd, wat veel ruimte bij de Brouwershoeve in Buren! Het eten ging er goed in, lekker even koffie drinken en vervolgens installeerde iedereen zich op de kamers.

Klaar voor het volgende programma onderdeel: een gave strandactiviteit bij Ameland Adventure bij het Westerpad in Nes. Na een klein fietstochtje door de Vleijen kwam de groep op het strand aan. Alexander Kiewiet ontving de groep met koffie en thee op het gezellige strandterras van Ameland Adventure. Na de instructie kon men echt beginnen met strandzeilen! Met windkracht 5 scheurde de groep over het strand. Niemand van de groep had dit ooit eerder gedaan en iedereen genoot enorm.

Bij terugkomst in De Brouwershoeve werd het eten al gauw bezorgd: maaltijdverzorging van Horizonte Reisen in Hollum. Een complete en goed verzorgde warme maaltijd. Horizonte leverde ook gelijk alles voor het ontbijt en de lunch voor de volgende dag af. Ideaal voor een kamp!

Na het eten werd er gezellig even met elkaar afgewassen waarna de hele groep naar De Vermaning fietste waar de koffie al klaar stond. Henk en Hetty zijn kosters van De Vermaning vertelden het een en ander over Cursus op Ameland en hoe dit Beleefweekend met Schoolkamp Nederland tot stand was gekomen. Het bezoek aan dit kerkje werd afgesloten met een heuse canon.

Buiten was het inmiddels al donkerder geworden: tijd voor een kampvuur aan het strand! Arend en Esther van Ameland Actief hadden alles al perfect voor elkaar: toen de groep het strand op kwam lopen konden ze het vuur al zien branden in de verte. Arend vertelde over wat Ameland Actief allemaal doet op het eiland en wat zij kunnen betekenen voor schoolkampen.

Daarop werd een fles Nobel tevoorschijn gehaald die werd gesponsord door Hotel Nobel. Een goede toast op dit Beleefweekend. En… Het lijkt erop dat er weer wat fans van het Nobeltje bij zijn gekomen….

De volgende ochtend werden bij het ontbijt direct de lunchpakketten klaar gemaakt. In twee groepen werden maar liefst zes groepsverblijven bezocht: Stayokay, De Hollumer Trap, Haus Solingen, De Uuthof, Paradiso en Ons kasteel/ Het Koetshuis. Het was opvallend hoe goed de groep daar werd ontvangen, men liet echt graag zien wat er allemaal mogelijk was en door de vragen die er werden gesteld was het wellicht ook een bijzondere ervaring voor de eigenaren en beheerders. Heel nuttig om dit te doen en fijn dat deze mogelijkheid er was.

De afsluiting naderde. Iedereen kwam weer bij elkaar in De Brouwershoeve in Buren. Ruben  blikte terug op het weekend en bedankte iedereen voor de deelname en vooral ook gezellige bijdrage. Daarop werden de goodiebags uitgedeeld, gevuld met folders en leuke artikelen van de deelnemende bedrijven van dit weekend.

Het afscheid was hartelijk en hartverwarmend. Iedereen had het erg fijn gehad en vond dit zeker voor herhaling vatbaar- Ruben en Hetty ook!”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *