Belangrijke winst Geel Wit op SC Bolsward

BUREN – Geel Wit heeft een belangrijke overwinning behaald op SC Bolsward (3-1). Met dit resultaat wordt ruim afstand genomen van de onderste plaatsen.

Geel Wit kende met name in de verdediging nogal wat afwezigen, waardoor een beroep is gedaan op good-old Mark Molenaar. En met succes, want zijn aanwezigheid zorgde voor rust in de defensie.

De harde wind speelde een belangrijke rol. De eerste helft profiteerden de Amelanders volop van het windvoordeel. De eerste kans diende zich aan na zeven minuten. Een inzet van Jurjen Metz werd door keeper Tolga Demirci tot corner verwerkt. De bal kwam uit die hoekschop terecht bij Lars Molenaar, die voorlangs schoot.

Ook Bolsward kreeg kansen. Een schot van Osman Bozkurt werd door Pieter Oene Smit gepareerd. Diens collega-doelman moest even later in actie komen om een inzet van Jan Ytsma tegen te houden. In de twintigste minuut was hij echter kansloos op een aanval die achterin bij Jurjen Metz begon. Hij speelde Lars Molenaar aan, die de combinatie aanging met Sander Graafsma. De voorzet van Lars Molenaar bereikte Bente Bonthuis, en zijn van richting veranderd schot verdween in de touwen: 1-0.

Een paar minuten later leek Bolsward gelijk te maken, maar de kopbal van Lorenzo Lammers ging naast. In plaats van 1-1 was het even later 2-0. Jordi Metz zette een combinatie op met Bente Bonthuis, hij kreeg de bal terug en scoorde in de korte hoek.

Vijf minuten later was Bolsward dicht bij een aansluitingstreffer, Pieter Kiewiet dacht de zaak simpel met doelman Smit op te lossen, maar hij zag niet dat hij een tegenspeler in de rug had. Die pikte de bal af en schoot richting doel, daar ontstond een scrimmage waarbij Mark Molenaar op de bal kwam te liggen. De jonge scheidsrechter J. Wolthof uit Kolham zag er geen overtreding in.

In de 35-ste minuut ontstond de volgende kans voor Geel Wit, toen Bente Bonthuis Harun Ergoz de bal afhandig maakte. Hij bracht Lars Molenaar in stelling, maar die schoot naast.

Vlak voor rust viel het belangrijke derde doelpunt voor de thuisclub. Goed doorzetten van Bente Bonthuis werd beloond met een hoekschop, die hij zelf nam. De bal kwam op het hoofd van Pieter Kiewiet en hij kopte van dichtbij raak: 3-0.

Na de hervatting oefende Bolsward grote druk uit op het doel van Smit. Een overtreding van Kevin Kiewiet op Lorenzo Lemmers leverde een vrije schop op voor Bolsward, de inzet van Romano Perridon belandde in de handen van de keeper. De Amelander doelman moest daarna tweemaal met de vuisten redding brengen op vrije schoppen van Ozgür Akkus en had geluk dat het schot van Lemmers via de paal weer het veld in sprong. In de tegenstoot kwam Bente Bonthuis alleen voor de keeper, die de inzet keerde.

Meteen daarna maakte Lemmers met een fraai schot de aansluitingstreffer. Bolsward bleef drukken en Geel Wit kreeg kansen in de omschakeling. De beste mogelijkheid was voor Bente Bonthuis, zijn schot belandde op de lat.

Opstelling Geel Wit: Pieter Oene Smit; Pieter Kiewiet, Mark Molenaar, Kevin Kiewiet, Jurjen Metz; Jan Ytsma (Lucas Metz, 68’), Sander Graafsma, Jordi Metz (Dennis Molenaar, 58’), Lars Molenaar (Siard Bonthuis, 80’); Bente Bonthuis, Danny Metz.