Beelden van Ballum foetsie

BALLUM – De houten beelden die Gert Sennema uit iepen houwde en die maandenlang de Camminghastraat in Ballum sierden, zijn weg. Twee weken geleden ging de zaag erin.

De beelden zijn niet verloren, ze staan in een droogkamer op het vaste land. De scheuren in het hout worden dichtgemaakt en de beelden worden geïmpregneerd. Zo kunnen ze jarenlang mee. Sennema verkocht de beelden aan verschillende particulieren op Ameland.

Destijds zijn de bomen omgezaagd vanwege de veiligheid; ze hingen te veel over de weg. Vorig jaar voor de Kunstmaand is het plan opgevat iets met de iepen te doen. Dat zijn toen drie houten beelden geworden die rechtstreeks uit de stam zijn gehakt door houtkunstenaar Sennema. Hij maakte eerder het Boegbeeld dat in Hollum bij het Plantsoentje staat. In Ballum concipieerde hij mannelijke en vrouwelijke figuren die met een verrekijker naar de omgeving keken of een foto maakten van de toren. Een beeld, die bij de school ’t Ienster, mislukte. Het hout brak voortijdig af.

De kunstige beelden werden door velen gewaardeerd en daarom zijn ze na de Kunstmaand langer blijven staan. Om ervoor te zorgen dat de beelden langer mooi blijven, moeten ze een behandeling ondergaan. Daarna gaan ze naar de nieuwe eigenaren. Aan de Camminghastraat plant de gemeente nieuwe bomen, die iets verder van de weg komen te staan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *