AWG-elektrificatie feestelijk afgerond

NES – De elektrificatie van productieplatform AWG 1 – Ameland Westgat, het platform dat vanaf strand Buren is te zien – is afgelopen jaren aangesloten op het electriciteitsnet. Het aardgas dat de NAM gebruikte om de installaties aan te drijven heeft plaats gemaakt voor stroom. Dat is een stap in de verduurzaming die ook past in de ambitie van Duurzaam Ameland. De NAM kijkt actief naar mogelijkheden om haar activiteiten te verduurzamen en de stikstof en CO2-uitstoot te verlagen. Voor AWG werd dat feestelijk afgerond in Natuurcentrum Ameland. 

NAM-directeur Johan Atema legde onder meer uit dat het maatschappelijk ondernemen op Ameland goed gegaan is; mensen vonden werk bij de NAM, bedrijven hadden er drukte van, verenigingen en scholen ontvingen sponsorgeld en Ameland heeft nauwelijks last gehad van de activiteiten. Er werd rekening gehouden met het gebied, de natuur en met de mensen. Wat in Groningen niet goed is gegaan is op Ameland wel gelukt, stelt Atema. Om de elektrificatie van AWG 1 te vieren – het was een jarenlang en ingewikkeld project op zee, op strand en in de duinen, met aannemer Boskalis en vele onderaannemers, dat ook nog eens te maken kreeg met de corona lockdown – deelde de NAM twee cheques uit. De een van 37,500 euro was voor de Amelander Musea, om de verduurzaming een duwtje in de rug te geven. De tweede cheque kreeg burgemeester Leo Pieter Stoel uit handen van Jan van der Tempel van de DOB Academy. Die 25.000 euro is een gezamenlijke gift van DOB en NAM en is bestemd voor duurzaam onderwijs. DOB Academy (DOB staat voor De Oude Bibliotheek in Delft) gaat een scholenprogramma uitrollen op de Amelandse scholen.

Boskalis liet zien wat een klus het was om de kabel in te graven en naar het platform te trekken en Johan Krol van Natuurcentrum Ameland vertelde over zijn metingen van de kwelder. Samen met een collega meet hij zes keer per jaar op verschillende punten de hoogte van de kwelder. Met die metingen van de afgelopen jaren constateert hij geen daling van de kwelder. De sedimentatie blijkt de daling te compenseren. Het feest ging in de middag verder met discussies en presentaties over duurzaam ondernemen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *