Auto’s verstoren strandrust

BALLUM – Te veel automobilisten rijden te ruig het strand op en neer. De gemeente krijgt er brieven met klachten over binnen. Auto’s op het strand is velen een doorn in het oog en anderen beleven er veel plezier aan. Het zijn de onvoorzichtige hardrijders die zich niet aan de regels houden, die het voor alle strandrijders dreigen te verpesten. De gemeente heeft al vele nieuwsberichten over de kwestie verspreid en heeft onlangs het onderwerp aangekaart op de jaarlijkse bijeenkomst met alle dorpsbelangen. Het deed dorpsbelang Ballum een vergadering uitschrijven met fervente strandrijders. Burgemeester De Hoop geeft aan dat alle dorpsbelangen dat zouden moeten doen.

Vooral bij jonge knapen is het een sport geworden om de politie te ontwijken en zonder het te weten reed een strandrijder bijna een inspecteur van het ministerie van LNV van de sokken. “Het is geen sport om een Amelander gebruik om zeep te helpen,” spreekt De Hoop waarschuwend. Als we ons niet aan de regels houden is het binnenkort wellicht het ministerie van LNV zelf dat maatregel en gaat treffen. Dan kon het wel eens rigoureus afgelopen zijn met de auto’s op het strand, vermoedt de burgemeester.

In het zomerseizoen, dat van 1 mei tot en met 14 september duurt en tevens de herfstvakantie van regio noord beslaat, mag er slechts met een ontheffing op het strand gereden worden. Ontheffing wordt gegeven wanneer er bedrijfseconomische belangen in het geding zijn. Als voorbeeld worden de activiteiten van de NAM genoemd. Evenementen organisaties kunnen ook een tijdelijke ontheffing krijgen. In het winterseizoen hebben alle inwoners van Ameland een collectieve ontheffing.
Strandrijders mogen niet harder dan 60 km per uur over het strand. Brommers niet sneller dan 30. In de nabijheid van mensen en dieren moet stapvoets worden gereden.

Het filmpje: Geen bandensporen maar hoefgekletter.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *