Amelandse Nacht van de Nacht

Koopplein Ameland, veilig en vertrouwdLEEUWARDEN – Zaterdag 29 oktober viert Nederland de zevende Nacht van de Nacht. Hiermee vragen de Natuur en Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. In Friesland worden tijdens de Nacht van de Nacht in vijftien gemeenten lichten gedoofd en ruim 20 activiteiten georganiseerd. Kom een nachtelijke natuurwandeling maken of sterren kijken.

Waarom is er meer duisternis nodig?

Duisternis is een van de oerkwaliteiten van het leven, net als stilte en ruimte. Omdat onze nachten ieder jaar 3-6% lichter worden is echte duisternis bijna niet meer te vinden in Nederland. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders zicht op de sterrenhemel. Nachtdieren en vogels raken in de war van de lichte nachten.

Natuurlijk is licht ook belangrijk en leuk. Maar er kan minder, slimmer en zuiniger worden verlicht. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Waarom worden steeds meer gebouwen, kerken, monumenten door felle lampen beschenen die vaak de hele nacht blijven branden? Bewust omgaan met licht is niet alleen goed voor het behoud van een donkere nacht, er wordt ook minder energie verbruikt.

De Nacht van de Nacht is een initiatief van De Natuur en Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu. De Friese Milieu Federatie coördineert de Nacht van de Nacht in de provincie Friesland en verzorgt de publiciteit.

De Amelander musea organiseren een speciale nacht van de Nacht wandeling.

>>> lees hier meer over die wandeling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *