Ameland wordt museum rijker

HOLLUM – De museumdichtheid op het eiland is enorm en wordt nog groter. Binnenkort krijgt Ameland er een Bunkermuseum bij. De Werkgroep Waddenerfgoed WOII (WWWOII), met kenners op het gebied van het oorlogsverleden van elk Fries Waddeneiland, komt met veel en mooie plannen die zijn gebundeld in het Projectplan Wad’n Erfgoed WOII. Voor Ameland zit oud-gemeentesecretaris Jan de Vries in de werkgroep.

WWWOII wil de geschiedenis van Ameland tijdens WOII vertellen door twee bunkers open te stellen. In de bouwwerken in de buurt van het paardengraf op het zuidwesten van het eiland, een grote van beton en een kleine van baksteen, komt een tentoonstelling van materiaal, beelden, verhalen en geluiden waarmee de WOII tot leven komt. Stichting Amelander Musea gaat het nieuwe museum beheren en het project gaat bijna twee ton kosten.

De Tweede Wereldoorlog verliep voor de Waddeneilanden vrij rustig. Toch heeft de oorlog hier sporen nagelaten. Vanwege de strategische ligging van de eilanden waren zij onderdeel van Hitler’s Atlantikwall, een verdedigingslinie vanaf Spanje tot en met Noorwegen. Op de eilanden werden tientallen bunkers gebouwd. Ten tijde van de oorlog stonden er op Ameland kanonnen opgesteld en radarposten voor doelen op zee.
Bij Hollum zijn nog een paar bunkers terug te vinden. Andere liggen vindbaar of verstopt onder de duinen. Veel is verdwenen met kustafslag, terwijl ook bunkers kort na de oorlog zijn gesloopt voor hergebruik van bouwmaterialen.

De twee bunkers bij het Suudwest hebben na de oorlog diverse bestemmingen gekend. Niet alleen bouwde enkele jaren geleden Hollumer jeugd er graag een feestje en krasten knapen hun namen in het stucwerk, ook oefende de brandweer er op het blussen van binnenbranden. Rijkswaterstaat gebruikte de ruimte als opslagplaats van haar materiaal en jarenlang was één van de koele ondergrondse kamers opslagplaats van aardappelen van de plaatselijke kruidenier. Surfborden vonden er een tijdelijk verblijf totdat vandalen de bunker met materiaal en al in brand staken. Warenhuis Van den Brink vond er een korte tijd een veilige plaats van haar vuurwerk en de geologische dienst gebruikte de bouwwerken in de jaren 60 voor opslag van springstof dat werd gebruikt voor seismografisch onderzoek. Tegenwoordig bouwen zwaluwen er hun nest en gebruiken vlinders de ruimte als overwinteringplaats.

Lees hier meer over het project

Lees hier het Projectplan Wad’n Erfgoed (PDF)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *