Ameland wil af van strandcrossers

BALLUM – Het loopt de spuigaten uit met het strandrijden. Gemeente Ameland krijgt jaarlijks meer dan 50 klachten binnen van mensen die tijdens hun strandwandeling bijna van de sokken zijn gereden en mensen die een hekel hebben aan gemotoriseerd verkeer op het strand. Veel te veel automobilisten hebben een ontheffing gekregen om op het strand te mogen rijden. Vorig jaar werden 1635 pasjes uitgegeven. De vijf jaar oude pasjesregeling werkt averechts omdat ook niet-Amelanders een pasje kunnen aanvragen. Bovendien stokt het bij de handhaving, want daar is niet genoeg politie voor op het eiland. De gemeente wil van de regeling af.
Gemeente Ameland denkt er over het strand in de zomer te verbieden voor auto’s. Niet-Amelanders mogen al helemaal niet met een auto op het strand, is de gedachte. Amelanders moeten het strand op kunnen om volgens oud gebruik garnalen te kruien en netjes te zetten. Gemotoriseerd jutten door eigen volk moet kunnen. De badgast die van traditionele gebruiken houdt zal de gejutte plank op de ouderwetse manier aan de fiets moeten binden.

Voor 1 mei aanstaande komt gemeente Ameland met een nieuw plan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *