Ameland vecht voor vissen met netje

HOLLUM – Ameland staat op de achterste benen vanwege de extra maatregel die is gekoppeld aan het Aalbeheerplan van het Ministerie van LNV. Vanaf 1 januari 2011 wil LNV geen vergunningen meer verlenen voor de recreatieve kustvisserij met vaste vistuigen. Vissen met fuiken en staand wand behoort dan tot het verleden. Vissers zijn verontwaardigd en de lokale politiek hoopt dat het tij nog te keren is. De PvdA van Ameland zoekt redding bij Tweede Kamerlid Lutz Jacobi. De Amelander VVD schrijft een brief op poten naar het Ministerie en roept eilander vissers op hetzelfde te doen. Algemeen Belang Ameland wil dat gemeente Ameland in samenspraak met de andere Waddeneilanden met LNV gaat praten.

Op Ameland behoort het vissen met vaste netten met vergunning al sinds jaar en dag tot het kleinschalig medegebruik van de natuur, het zogenaamde historisch medegebruik. “Nu wordt met een pennenstreek en twee zinnen het vissen ongedaan gemaakt,” moppert de VVD in haar brief aan het ministerie. “Jaag de ouderen niet het asfalt op of de kroeg in en de jongeren niet achter de computer of de zuipketen in met drank en drugs,” is de noodkreet van de VVD.

Volgens LNV zijn de maatregelen noodzakelijk vanwege de problematiek van overbevissing. “Er wordt ook veel van beroepsvissers gevraagd om hun beroep anders en veel beperkter uit te oefenen. Deze beperkingen worden helaas ook gevraagd van de recreatieve vissers,” zegt een woordvoerder van het ministerie.

Foto: Nog een dik jaar en dan kunnen alle boetpennen aan de balk worden geschroefd.

>>> lees hier meer over de Raadsvergadering van 26 oktober

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright. 
 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *