Ameland telt dertig miljonairs

HOLLUM – Ameland telt dertig miljonairshuishoudens. Iets minder, percentagegewijs, dan op Schiermonnikoog, gelijk aan Terschelling en iets hoger dan Vlieland. Op Texel zijn in verhouding weer iets meer miljonairs dan op Schier. Dat meldt CBS op basis van vermogensonderzoek over de periode 2006-2014 in Nederland.

Iets armer

Over het geheel zijn Amelanders iets armer dan de rest van Nederland. Gemiddeld hebben de eilanders 21.800 euro per persoon per jaar te besteden. Dat is 7% minder dan het landelijk gemiddelde van 23.500 euro. 7,1% van de mensen van Ameland behoort tot de rijkste 10% van Nederland.

Meer miljonairs

Het aantal miljonairshuishoudens in Nederland steeg in 2014 met 5 duizend tot bijna 108 duizend. Dat komt neer op 1,4 procent van alle huishoudens. Ameland zit met 1,6 % iets boven het landelijke gemiddelde.

Meeste miljonairs in Utrecht en Zeeland

In de provincies Utrecht en Zeeland wonen relatief de meeste miljonairs (1,7 procent), op de voet gevolgd door Noord-Holland met 1,6 procent. De provincies Limburg, Flevoland en Groningen hadden in 2014 in verhouding met rond de 1 procent de minste huishoudens met 1 miljoen euro of meer aan vermogen.

Kerkrade

De gemeente Kerkrade kent het laagste percentage miljonairs: 0,3 procent. Deze Limburgse gemeente wordt gevolgd door Landgraaf, Brunssum en Den Helder met 0,4 procent miljonairs. In 2014 waren er 71 gemeenten met minder dan 1 procent miljonairs. In verhouding wonen de meeste miljonairshuishoudens in de gemeenten Laren, Bloemendaal en Blaricum (allen rond de 10 procent), Wassenaar (8,8 procent) en Rozendaal (7,6 procent). In totaal waren er 79 gemeenten met ten minste 2,5 procent miljonairs in 2014.

Bron CBS en RTL Nieuws

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *