Ameland start proef met veilig delen van energiedata

NES – Op Ameland starten netbeheerder Liander en de Amelander Energie Coöperatie (AEC) met een proef waarbij particulieren zelf hun energieverbruik kunnen gaan managen. De eerste stap: een slimme meter in combinatie met een eenvoudig apparaatje dat het mogelijk maakt om energiedata veilig naar een aantal apps te sturen. Op een informatieavond begin maart kwamen bijna dertig geïnteresseerde Amelanders af; inmiddels hebben 23 deelnemers zich al opgegeven.

Bijzonder aan deze proef is dat de actuele data op een veilige en makkelijke manier beschikbaar komen, benadrukt AEC-voorzitter Johan Kiewiet. “De bewoner kan zelf aangeven aan welke apps hij zijn data wil laten sturen. De gegevens worden niet centraal opgeslagen. Zo blijven deelnemers altijd baas over hun eigen data.”

Slimme meter

Christian Klep van Liander toonde de slimme meter en de mogelijkheden die de meter nu al biedt. De slimme meter maakt zelf niet het actuele gebruik zichtbaar; dat doet het apparaatje in de Amelandse proef wel. Inzicht in het actuele verbruik is onmisbaar om vraag en aanbod van elektriciteit bij elkaar te kunnen brengen. Dat is voor Ameland heel interessant, zegt Johan Kiewiet. “Door vraag en aanbod slim aan te sturen kunnen we als energiecoöperatie in de toekomst kosten besparen voor onze leden. Het is logisch om die taak bij een coöperatie onder te brengen. Uiteindelijk willen we naar vraagsturing, waarbij je grote verbruikers automatisch inschakelt als de zon schijnt. In deze proef kunnen we alvast ervaring opdoen met de apparatuur en met het gebruik van de data.”

Amelanders die nog willen meedoen aan de proef kunnen zich melden bij Johan Kiewiet van de AEC: info@amelandenergie.nl

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *