Ameland neemt afscheid van dokter Straatsma

BALLUM – Ameland moet afscheid nemen van dokter Straatsma, van Oense Straatsma, die al lang niet meer werkzaam was als huisarts, maar nog altijd dokter werd genoemd. Hij stierf op 23 juli, een week na zijn 96ste verjaardag. De in Leeuwarden geboren Straatsma kwam in 1957 naar Ameland om zich er als huisarts te vestigen. Zijn vrouw Heiltje kwam mee en de kinderen werden Amelanders. De praktijk was gevestigd in Ballum en Oense en Heiltje zijn na hun pensionering Ballumers gebleven. Op de dag van zijn overlijden luidde de torenklok in Ballum een uur lang ter eer en nagedachtenis van de oudste man van het dorp.

Dokter Straatsma had een drukke praktijk. Hij werd geconsulteerd als huisarts, maar in een tijd dat er nog geen tandarts op het eiland was trok hij ook wel eens een kies. Hij werd zelfs in de begintijd niet zelden door een boer geroepen om een ziek dier bij te staan.

Als huisarts, maar ook als amateurhistoricus, was hij een pijler onder de Amelander samenleving. Straatsma was bijzonder geïnteresseerd in de historie van het eiland en verzamelde van alles, waaronder vele verhalen van vroeger. Toen hij de tijd ervoor had, na zijn pensionering, schreef hij diverse boeken over oud Ameland; over de boerenstand, verrassende inkijkjes in de rijke geschiedenis van het eiland, hij bestudeerde jarenlang de boerderijen, schreef catalogi bij tentoonstellingen en hield lezingen over onderwerpen die hem aanspraken. Via zijn boeken en lezingen heeft hij veel voor het eiland betekend, en dan vooral voor de Amelander historie. Als medeoprichter van de cultuurhistorische vereniging De Ouwe Pôlle is hij van onschatbare waarde geweest voor het onder de aandacht brengen van de geschiedenis van het eiland. Stichting Recreatie-Centra Ameland, met Roosdunen en het openluchtzwembad is schatplichtig aan de huisarts en zo is er vast en zeker nog wel meer waar hij de hand in heeft gehad. Hij werd voor al zijn inspanningen gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Ameland zal dokter Straatsma als pijler van de samenleving missen.

In het Ameland Boeken blog staan de boeken van Straatsma beschreven. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *