Ameland met grootse theaterplannen op radio

HOLLUM  – Ameland is bezig met grootschalige muziek- en theaterevenementen rond walvisvaarder Hidde Dirks Kat, gekoppeld aan Leeuwarden-Fryslân 2018 en een festivaljaar rond de walvisvaarder. Jan Wibier was er vanmorgen mee op Omrop Fryslân Radio.

LF2018 en HDK2018

Het is in 2018 niet alleen het jaar dat stad en provincie Culturele Hoofdstad van Europa zijn, het is dan ook precies 200 jaar geleden dat het Dagboek van Hidde Kat uitkwam. In het boek “Eener reize ter Walvisch- en Robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778” verhaalt Kat over zijn reis naar Groenland en de overwintering bij de Inuit. Dat feit was voor kunstenaars Dolph Kessler en Egbarta Veenhuizen inspiratie voor een kunstproject dat deels in het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager is uitgevoerd als Buro HDK. De expositie is er nog steeds te zien. Eind 2016 is dat project overgedragen aan de Amelander bevolking en die heeft het opgepakt. Er zijn twee stichtingen voor in het leven geroepen: HDK2018 en De Hort Op. Stichting HDK2018 is de overkoepeling van alle activiteiten die in 2018 over Hidde Kat en de walvisvaart gaan.

Plannen

In 2018 staat een walvisvaartfilmfestival op het programma, komt een Arctisch kookboekje uit en verschijnt er een hertaling van het dagboek van Kat. ook is er een vertaling van het Friese boek ‘Duvelsdei in Grienlan’ van Ype Poortinga in de maak. De gedichtenbundel ‘Op de breuklijn van het ijs’ met tekeningen van Egbarta Veenhuizen is inmiddels verschenen. Verder komt er een verhalenfestival, een kunstproject van Astrid Nobel en een Sense of Place-project bij de Skutehon.

Bestuur HDK2018

In het bestuur van HDK 2018 zitten Joop de jong namens de Amelander Musea, Eva Visser namens Amelands Produkt, Gunda Brunotte en Judith Brouwer namens De Hort Op, Pieter Smit namens Kunstmaand Ameland, Sjors Kiewiet namens MadNes met Jan Wibier als de voorzitter.

De Hort Op

Eind vorig jaar is de tweede stichting opgericht die een theater- en muziekspektakel op wil zetten dat over het hele eiland zal worden opgevoerd met een spectaculaire slotmanifestatie. Deze stichting heet De Hort Op, die alle verenigingen, muziekgroepen en solisten van het eiland al uitgenodigde om auditie te doen voor de voorstelling.

beluister hier Jan Wibier op Omrop Fryslân

lees hier over Duveldei op Grienlan

lees hier over HDK 2018

lees hier over Hidde Kat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *