Ameland krijgt Bevrijdingsfeest

HOLLUM – Ameland krijgt een Bevrijdingsfeest om te vieren dat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De nationale Bevrijdingsdag wordt op 5 mei gevierd en de maand mei wordt de Bevrijdingsfeestmaand die op Ameland zal duren tot begin juni. Ameland werd pas op 3 juni 1945 bevrijd.

Het idee voor een Bevrijdingsfeest komt uit de koker van Algemeen Belang Ameland. De politieke fractie stelde in oktober 2019 in de Amelander gemeenteraad voor de bevrijding te vieren. De gemeente organiseert 75-jarig Bevrijdingsfeest niet, maar staat wel achter de plannen. De activiteiten zelf moeten uit de bevolking komen, stelde burgemeester Gerard van Klaveren destijds in de raadsvergadering.

Inmiddels is er een commissie die zich bezighoudt met de invulling van het programma. Onder meer Jan Botte Wijnberg heeft de handschoen opgepakt en zet met een club enthousiastelingen de schouders onder een reeks activiteiten met de bevrijding als onderwerp. Wijnberg roept mensen met mooie plannen op zich te melden of hun ideeën door te geven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *