Ameland kiest methaanbrandstofcellen

BALLUM – Ameland trekt bijna drie ton uit voor methaanbrandstofcellen. Met deze brandstofcellen wordt aardgas (methaan) omgezet in elektriciteit.

De gemeente Ameland heeft zich middels het Ambitiemanifest Duurzame Wadden en het Convenant Duurzaam Ameland tot doel gesteld om in het jaar 2020 zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie en water. Een van de projecten is die van de methaanbrandstofcellen.

In november 2012 sprak de raad zich al positief uit over het project, maar het definitief beschikbaar stellen van het geld moest nog gebeuren. Ameland draagt € 287.928 bij aan het project. Uit het Waddenfonds komt € 740.226 subsidie en de provincie heeft ruim € 185.000 toegezegd. Verder zijn er nog drie bedrijven (Gasterra, Shell en Republic Power ) die samen ruim € 635.000 bijdragen. Republiq Power handelt onder de naam BlueGeneration en is een Venture Development Company voor schone technologie. Hiermee kunnen de totale kosten van bijna € 1,9 miljoen gefinancierd worden. De drie ton van de gemeente Ameland zijn nodig om het project uit te kunnen uitvoeren. De gemeente rekent met een terugverdientijd op bijna 10 jaar.

De gemeente zal 5 units kunnen installeren in gemeentelijke gebouwen waarmee kostenbesparing op elektriciteit kan worden gerealiseerd. Ook lokale ondernemers kunnen participeren. De ondernemers betalen niets voor de unit maar betalen maandelijks een bedrag voor het gebruik. De besparing voor ondernemer ligt tussen de € 50 en € 100 per maand. Er komt nog een informatieavond over het project en ondernemers kunnen aangeven of ze belangstelling hebben. Bij veel belangstelling selecteert de gemeente. De eerste vijf methaanbrandstofcellen worden in het gemeentehuis, gemeentewerken, sporthal Hollum, het Natuurcentrum en bij voetbalvereniging Geel Wit geplaatst. Daarna volgt plaatsing bij de geselecteerde bedrijven op Ameland.

De raadsfracties van PvdA, CDA en Ameland’82 zijn voor het project. Het VVD-raadslid was deze raadsvergadering niet aanwezig. Algemeen Belang Ameland (ABA) stemt tegen om reden dat de brandstofcellen niet zo duurzaam zijn. Ze werken op fossiele brandstof, aardgas. Jan Wijnberg van ABA pleit ervoor om in te zetten op betere isolatie, meer zonnepanelen en biobrandstof in plaats van dit methaanbrandstofproject.

Tonnie Overdiep (PvdA) hikt ook aan tegen het niet geheel duurzaam zijn van het project, maar zijn fractie gaat toch akkoord. Dirk Brouwer (Ameland’82) verwoordt het standpunt van zijn fractie. De methaanbrandstofcellen worden samen met het zonnepanelenpark ingezet, waarbij de brandstofcellen de dalen in de opgewekte elektriciteit opvangen. Woordvoerder Theo Faber van het CDA roemt het samenwerkingsproject als weer een stap op weg naar zelfvoorzienendheid van de gemeente Ameland.

>>> lees hier ook over de methaanbrandstofcellen

>>> lees hier over Duurzaam Ameland

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *