RSS
Zoeken

Ameland en de Noordzee decor van film Redbad

Geplaatst op: 12 oktober 2017 - Categorie: Kunst & Cultuur

Redbad

BUREN – Afgelopen dagen zijn er opnames gemaakt voor de film Redbad. Eerder werd er al in Denemarken, Duitsland en bij Moddergat in Friesland gefilmd en deze week was Ameland aan de beurt. De crew en cast gebruikte het Oerd, het strand en de Noordzee ter hoogte van paal 17 als decor van enkele scenes uit het verhaal. Er werd paard gereden, strand gelopen en gevaren. 

Penny's Shadow
Het is zeven jaar geleden dat de film Penny’s Shadow op Ameland werd opgenomen en nog altijd zingt de roem van de familiefilm na. Nu wordt er een deel van de film Redbad op het eiland gedraaid en de filmmakers maakten net als in 2010 gebruik van eilander figuranten en ruiters te paard. De release van de film Redbad is in 2018.

Het verhaal
In 754 na Christus wordt de monnik Bonifatius bij Dokkum gedood, volgens geschiedenisbronnen door ‘barbaarse’ krijgers. Is hij inderdaad in koelen bloeden vermoord door een stel bloeddorstige wilden, of is dat alleen de christelijke versie van de geschiedenis?

Barbaren
Begin achtste eeuw zijn de landen boven de Rijn de enige gebieden in Europa die nog niet gekerstend zijn. Zelfs de Romeinen kregen dit gebied nooit onder de duim. Ze noemden alle bewoners boven de Rijn “barbaren”, in latijn: “Frisii”. De Frisii houden vast aan hun natuurgoden en geloven sterk in vrijheid en gelijkheid. Ten zuiden van de Rijn zijn de katholieke Franken aan de macht. Zij geloven in het Geschreven Woord, boete doen en gehoorzaamheid. Met hulp van Willibrord en Bonifatius proberen ze de Frisii te kerstenen, desnoods met grof geweld. Op de grens tussen de heidense en christelijke wereld ligt Dorestad, het grootste handelscentrum van Europa. Het is de Franken een doorn in het oog dat de stad in handen is van de Friese koning Aldigisl, vader van Redbad.

Redbad
Redbad twijfelt aan de verouderde rituelen van zijn volk. Hij komt in conflict met zijn vader als zijn vriendin Fenne aangewezen wordt om geofferd te worden aan de goden. Tijdens het offerritueel vallen de Franken de stad binnen en wordt Redbads vader voor zijn ogen vermoord. De Friezen zijn Dorestad kwijt. Redbads oom Eibert doet snel een machtsgreep en geeft Redbad de schuld van de nederlaag. Vastgebonden op een vlot, wordt Redbad de zee opgeduwd om te sterven. Maar Redbad weet de tocht te overleven en spoelt aan bij de Vikingen (Denemarken). Daar leert hij de kracht van zijn eigen cultuur kennen en wordt hij langzaam opgenomen in de clan. Nadat hij met de Vikingen meevecht tegen een rivaliserende clan Noormannen, trouwt hij met Frea, de dochter van koning Wiglek. Hij weet niet dat zij een geheim heeft…

Franken en Friezen
Als Redbad met Rea terugkeert naar Dorestad, hoort hij dat zijn zus is uitgehuwelijkt aan de zoon van de Frankische koning Pepijn van Herstal. Hij ziet tijdens een jaarmarkt hoe Willibrord zijn zus met geweld bekeert en vernedert. Hij zweert haar te bevrijden. Maar zijn oom en neef, die inmiddels over de Friezen heersen, zijn niet sterk genoeg om tegen de Franken in opstand te komen. Als de Friese bevolking erachter komt dat Redbad nog leeft, willen ze hem tot koning kiezen. Redbad wil de opstand wel leiden, geholpen door Fenne die inmiddels een legertje razendsnelle vrouwelijke boogschutters op de been heeft gebracht. Maar Redbads oom is nog lang niet bereid zijn macht op te geven en sluit in het geheim een deal met de Franken…

Eigenwijs
Het ging niet allemaal goed en het ging soms net goed. De filmmakers hadden geen kaas gegeten van de natuurlijke omstandigheden van het oostelijke deel van Ameland en maakten met hun voertuigen diepe sporen in het landschap. Enkele paarden met hun ruiters gingen tijdens de opnames kopje onder. Ook werd de filmset opgebouwd op een deel van het strand dat na twee uur onder water zou staan. Kennis van eb en vloed was niet aanwezig en naar goede raad werd niet altijd geluisterd. Enige eigenwijsheid kan de filmmakers niet ontzegd worden. Figuranten moesten soms uren en uren wachten voor er een optreden van ze gevraagd werd. Ook dreef het vlot met daarop een van de hoofdrolspelers bijna de Noordzee op. Maar dat is allemaal voor de kunst. Ameland kan weer een film bijschrijven en volgend jaar kunnen de figuranten bekijken wat er van hun bijdrage is geworden.


CJP

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?