Ameland deel van kustwandeling

JOURE – Dit jaar vindt voor de eerste keer de wandeling langs de Nederlandse Noordzeestranden plaats. Stichting Eilandvijfdaagse gaat met 140 pioniers op pad om het laatste stukje van de route te verkennen; de stranden van de Waddeneilanden. Op 12 augustus doet de groep Ameland aan.

Kustwandeling

Lange kustwandelingen worden al jaren georganiseerd. In 1959 is voor de eerste keer de Strand6daagse over de Noordzeestranden van Zuid- en Noord-Holland georganiseerd, de Strandvijfdaagse viert dit jaar het 2e lustrum van de tocht over de Zeeuwse kustlijn. Nu kan voor het eerst het complete Nederlandse Noordzeestrand georganiseerd bewandeld worden.

De eilanden

Op zondag 8 augustus varen 6 schepen uit de bruine vloot de haven van Harlingen uit, op weg naar Texel. De zeilschepen varen om het eiland heen terwijl de groep over het Noordzeestrand naar de andere punt loopt. Daar worden ze weer opgepikt, kunnen ze aan boord eten en slapen om zich na de strandwandeling van 28km weer op te laden. Vervolgens starten ze op dinsdag onder militaire begeleiding over Vliehors op Vlieland voor een tocht van 22km en eindigen ze op woensdag, na zo´n 32km, onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer op de Koffiebonenplaat op Terschelling.

Op zoek naar vrijwilligers

Zo doet de Eilandvijfdaagse op donderdag 12 augustus ook Ameland aan. Rond een uur of 8 ’s morgens is er weer een uitscheping met sloepen op het Suudwest, in de buurt van de plek waar de paardenreddingboot te water gaat. Dat geeft gegarandeerd natte voeten en de organisatie zoekt dan ook nog een vrijwilliger die wat tafels en stoelen bij de landingsplaats neer wil zetten zodat de deelnemers hun wandelschoenen gemakkelijk aan kunnen doen. Vanuit hier wandelt de groep onder leiding van een ervaren wadloopgids naar de rust bij strandpaviljoen ‘De Heksenhoed’ en zo verder naar De Hon. Hier vallen de schepen droog en kunnen de wandelaars na een tocht van 28km weer aan boord stappen. Als de schepen ´s avonds weer op het hoogwater loskomen, varen ze richting Schiermonnikoog voor de laatste etappe van 21km.

>>> meer informatie en inschrijven als belangstellende (vanaf 1 sept) voor de tocht van 2011 op www.eilandvijfdaagse.nl 

>>> Vrijwilligers voor het Suudwest kunnen zich aanmelden via de rubriekadvertentie in 

Vraag & Aanbod Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *