Ameland als Hot Spot

NES – Een Kabelbedrijf dat wil investeren in draadloos Internet? Niek Geelhoed en Gijs van Hesteren van Kabel Noord geven tijdens de informatieavond over ‘Draadloos Ameland’ toe dat internetten zonder kabelaansluiting niet de core business van het bedrijf is, maar ze willen wel hulp bieden bij de start. Kabel Noord ziet potentie in het project, maar “Kabel Noord gaat het in elk geval niet alleen doen,” meldt directeur Geelhoed. Hij wil kijken of bedrijven en gemeente op Ameland willen investeren in deze nieuwe functionaliteit.

Technisch is het mogelijk om het eiland te voorzien van hot spots, zodat toeristen via hun PDA, Nokia of laptopje onderaan de vuurtoren kunnen opzoeken wat er op Ameland te doen is.

Na inloggen via een acces point verschijnt er eerst een informatiepagina over Ameland, gerelateerd aan de plek waar je zit. Zit je in de buurt van de vuurtoren dan vertelt de informatiepagina bijvoorbeeld dat Onder de Vuurtoren de appelpannenkoek in de aanbieding heeft en dat in Hollum om 10.00 uur Muzikaal Bootwateren begint met een demonstratie van de paardenreddingboot. Zit je in Nes naast de molen, dan toont de eerste informatiepagina welke bolletjes bij bakker Rijpstra in de aanbieding zijn en dat er ’s avonds een blues band speelt in NesCafé.

Na die introductiepagina kun je internetten wat je wilt. Dat is het principe.

Gijs van Hesteren ziet het zo voor zich: De toerist kijkt thuis op internet, vindt Ameland en raakt enthousiast. Eenmaal op Ameland wil hij even terugkijken wat hij thuis allemaal zag wat hem zo enthousiasmeerde. Daarvoor wil hij dan internettoegang hebben.

Om het wereldwijde web op te gaan kun je een Internetcafé opzoeken of bij het VVV kantoor binnenstappen. Je kunt ook een huisje huren met Internetverbinding via de kabel. Loop je midden in het dorp en wil je informatie, dan kan dat alleen maar via een draadloze verbinding.

Heel Ameland kan ontsloten met twee grote masten of met 50 kleine antennes. Een kleine antenne is een kastje dat iets groter is dan een schoenendoos met een spriet er op.

De investering komt ongeveer op 30.000 euro per jaar. Daarvoor heb je dan alleen de techniek. Voor het hot spot portal moet dan nog een exploitant gevonden worden. De inhoud van de pagina met Ameland informatie moet gecoördineerd en onderhouden worden.

Harde afspraken over de volgende stap in een gezamenlijk project konden deze avond niet worden gemaakt. Er waren te weinig ondernemers aanwezig om daar een uitspraak over te doen. Van de 17 geïnteresseerden waren er ook nog enkelen die dachten dat Kabel Noord het over gewoon draadloos internet voor in de vakantiewoning ging hebben.

Burgemeester Albert de Hoop zegde toe dat er vanuit de gemeente nog een oproep wordt gedaan naar alle bedrijven van het eiland om te kijken of er voldoende draagvlak is voor een Ameland vol acces points en de exploitatie van een Ameland portal.

>>> lees hier over Draadloos Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *