Ameland aan tafel bij beheerautoriteit Waddenzee

BALLUM – Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil één beheerautoriteit voor de Waddenzee. Ze start met een verkenning en wil de beheerautoriteit begin 2019 hebben staan. Gemeente Ameland wil, net als Texel en Terschelling, bij die besprekingen aanzitten.

De Amelander raad roept het college op om te zorgen dat alle Waddeneilanden gezamenlijk aangeven dat ze mee te willen praten over de beheerautoriteit van het gebied waar hun eilanden liggen. Op 15 maart vergadert De Waddeneilanden – De Waddeneilanden is het samenwerkingsverband tussen Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – over de kwestie. Als de motie in De Waddeneilanden-vergadering wordt aangenomen, kan er een start worden gemaakt met de ontwikkeling van een gedeelde visie op de beheerautoriteit, als inbreng van de vijf burgemeesters in de fase van verkenning. De minister moet eerst nog beslissen of er een stoel voor De Waddeneilanden wordt bijgeschoven.

Het Waddengebied is niet alleen een waardevol natuurgebied maar ook een gebied waar mensen werken, wonen en recreëren, stelt de Amelander motie in navolging van die van Texel en Terschelling. Voor het beheer betekent dat balanceren tussen economie en ecologie.

De Amelander raad: “De regering gaat voor één beheerautoriteit voor de Waddenzee en daar zijn wij het volmondig mee eens: er moet een einde komen aan de ondoorzichtige structuur van beheerders en belangenorganisaties die zich nu bezighouden met natuurbeheer, visbeheer en het thema ‘water’ in het Waddenzeegebied.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *