Abe Gerlsma op Ameland

NES – Werken van Abe Gerlsma hangen op Ameland in verschillende musea.

In het indrukwekkende oeuvre van Abe Gerlsma (1919-2012) uit Franeker staat het Friese platteland centraal. Gerlsma had het vermogen om het meest wezenlijke kenmerk van het Friese landschap te treffen: de werking van licht.

Fryslân in tegenlicht, binnen- en buitendijks, was dan ook het belangrijkste thema in zijn artistieke werk. In de zomer van 2014 is werk van zijn hand te zien in de Amelander Musea: in het Landbouw- en Juttersmuseum in Buren en in het Maritiem Museum in Hollum. In het Maritiem Museum zien we een aantal van zijn grotere werken van met name het waddengebied.

Op vrijdag 11 april opende schrijver Mathijs Deen de expositie. Deen is de auteur van het fantastische boek ‘De Wadden’.

Deen gaf de expositie het thema ‘Ontmoeting’. Hij vindt dat de schilderijen van het waddengebied van Abe Gerlsma de relatie weergeven tussen kustbewoners en het wad. De expositie is deze zomer te zien in het Maritiem Museum in Hollum en het Landbouw Juttersmuseum in Buren. In Buren zien we kleinere, landbouw gerelateerde, werken.

Deze expositie is ook te bezichtigen met een combinatie-entreekaartje. Hiermee zijn beide musea tegen een gereduceerd tarief te bezoeken.

>>> bekijk hier meer foto's

>>> lees hier over het boek van Mathijs Deen

>>> lees hier welke tentoonstellingen er zijn op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *