Aardgasvrij wonen: Ameland koploper in Friesland

AMSTERDAM – Ameland is de Friese koploper wat betreft energietransitie. Hier wordt namelijk al minstens 6,9 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. Met iets minder dan 30 jaar tot de eindstreep van het klimaatakkoord, is momenteel 1,9 procent van de Friese woningen aardgasvrij. Dit blijkt uit onderzoek van Vattenfall, dat de huidige stand van zaken op het gebied van de warmtetransitie in Nederland in kaart bracht. 

Ameland, Vlieland en Leeuwarden koplopers energietransitie

Niet elke gemeente in Friesland is even ver met de overstap van fossiele brandstoffen naar groene energie. Op het gebied van warmtetransitie staat Ameland op kop, maar ook op Vlieland (5,9 procent) en Leeuwarden (3,9 procent) zijn relatief meer huizen van het gas af dan gemiddeld in Friesland. Dat Ameland en Vlieland zo hoog scoren komt door het grote aandeel warmtepompen. Op Ameland heeft tenminste 9,9% van alle koopwoningen een warmtepomp.

Op Schiermonnikoog moet men nog de grootste stappen maken om de klimaatdoelen te halen. Hier wordt minstens 0,5 procent van de woningen aardgasvrij verwarmd. De voortgang per gemeente is te lezen op https://www.vattenfall.nl/duurzame-energie/geef-gas-op-groen/aardgasvrij/

Stadsverwarming meest gebruikte alternatief van aardgas

Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen bijna alle huizen voor 2050 van het aardgas af moeten. Van alle woningen wordt in Friesland 0,7 procent verwarmd door middel van stadsverwarming, een duurzaam alternatief voor losse cv-ketels op gas waarmee 50 tot 80 procent CO2-uitstoot wordt bespaard. De warmtepomp is momenteel in minstens 1,2 procent van de huizen geïnstalleerd. 

Andere uitdaging voor steden en platteland

De uitdaging van de warmtetransitie ligt met name in de diversiteit van het Nederlandse woningaanbod. Hoe en waar mensen wonen bepaalt de mogelijkheden; er is dus niet één oplossing. Zo kan een warmtenet voor nieuwbouwwijken een uitkomst zijn, maar is aansluiting op het warmtenet in landelijke gebieden weer moeilijker dan in dichtbebouwde stedelijke gebieden en liggen individuele oplossingen meer voor de hand. Ook in de steden zijn grote stappen nodig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. 

Arno van Gestel, commercieel directeur Warmte bij Vattenfall Nederland: “In de warmtetransitie in de gebouwde omgeving is ontzettend veel klimaatwinst te behalen door woningen en bedrijven aardgasvrij te maken en duurzaam te verwarmen. Er is veel behoefte aan betaalbare alternatieven voor aardgasvrij wonen voor verschillende typen gebouwen en woonomgevingen. Als Vattenfall zijn we actief in de warmtetransitie: we investeren in warmtenetten en de verduurzaming daarvan, we ontwikkelen warmtepompen en sinds kort bieden we onze klanten ook groen gas aan. Zo willen we via verschillende routes bijdragen aan de versnelling van de warmtetransitie.” 

Bron Vattenfall

Reactie Johan Kiewiet van AEC: 

"Hier heeft Vattenfall haar huiswerk niet goed gedaan. Ameland heeft inderdaad veel warmtepompen maar dit zijn hybride warmtepompen. Deze gebruiken stroom voor de warmtepomp en als het gaat vriezen aardgas van de bestaande cv ketel. Ze zijn dus niet aardgasvrij. Ameland heeft zoveel hybride warmtepompen door een project van Gasterra en de gemeente. De stroom van de hybride warmtepompen moet duurzaam opgewekt worden anders gebruiken we toch weer aardgas om stroom te maken. Hiervoor hebben we het zonnepark maar deze heeft de meeste stroom gedurende de zomer terwijl we voor de warmtepompen juist stroom in de winter nodig hebben. Er is nog veel te doen om van het gas af te gaan. AEC en de gemeente werken hier hard aan."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *