17 Vonken voor projecten voor een wereld na de corona crisis

Geplaatst op: 17 mei 2020 - Categorie: Duurzaam & Milieu

LEEUWARDEN - Op de eerste noordelijke Vonketon, een door verschillende maatschappelijk betrokken initiatiefnemers georganiseerde online brainstorm, zijn door 180 deelnemers 17 conceptrichtingen ontwikkeld voor een eerlijke, duurzame en circulaire regio voor na de crisis. Deze worden maandag vanaf 20.00 via een live stream gepresenteerd. Vanaf 19.00 uur is er een voorprogramma met korte pitch-filmpjes van de ideeën. Deze filmpjes zijn door de teams zelf gemaakt. Er zullen in het liveprogramma een aantal reflecties volgen van bestuurders en ondernemers. De livestream met presentatie en reflectie is te bekijken via deze link

Leidend kader voor de Vonketon zijn de 17 Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties zijn  opgesteld. Het doel van de Vonketon is om nieuwe uitdagingen en innovaties die in de crisis ontstaan zijn (en nog ontstaan) te plaatsen in een toekomstperspectief, een panorama voor de wereld vanuit Noord-Nederland bekeken. Hoe kunnen we onze economie en maatschappij helpen herstellen en er daarnaast zorg voordragen dat de regio zo eerlijk, duurzaam en circulair mogelijk wordt? 

Diversiteitschijf van vijf 
Eén van de groepen die zich boog over het vraagstuk hoe gendergelijkheid een stap verder gebracht kan worden heeft een ‘Diversiteit Schijf van Vijf’ voor bedrijven, media en andere organisaties bedacht. Zo kunnen deze organisaties in één oogopslag  zien hoe divers zij zelf zijn.

Klimaatadaptatie app
Een ander concreet plan is een mobiele applicatie waarop wijk en dorpsbewoners van elkaar kunnen leren hoe ze hun wijk of dorp klimaatvriendelijk kunnen maken. Door tips en trucs met elkaar te delen en opdrachten met elkaar uit te voeren wordt het klimaat adaptief maken van je omgeving iets leuks en sociaal.

Na maandag worden de concepten waar mogelijk gekoppeld aan partners zodat deze ‘vonken’ mogelijk kunnen oplaaien tot levensvatbare projecten. Alle resultaten zijn te bekijken en te beluisteren via panorama.vonketon.org

Vonketon

Dossier Corona

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?