RSS
Zoeken

Zonnepark en andere duurzame oplossingen op Ameland

Geplaatst op: 29 november 2019 - Categorie: Duurzaam & Milieu

Zonnepanelen

LEEUWARDEN - De gemeente Ameland voorziet op een duurzame manier in de behoefte aan elektriciteit met Zonnepark Ameland. Het zonnepark is gerealiseerd vanuit een visie op de verduurzaming van energievoorziening in het algemeen, maar in eerste instantie voor de bewoners van Ameland. Het park produceert genoeg stroom voor alle Amelandse huishoudens en zorgt ervoor dat het eiland in de eigen energiebehoefte kan voorzien.

Voordelen groene stroom
Groene stroom is afkomstig uit onuitputtelijke bronnen, zoals waterkrachtenergie, zonne-energie en windenergie. Deze bronnen gaan niet op of leeg en kunnen mensen dus eindeloos van energie voorzien. Daarnaast zorgt groene stroom voor minder CO2-uitstoot en is daardoor beter voor het milieu dan energie die uit fossiele brandstoffen wordt gewonnen. Deze duurzame vorm van energie zorgt voor een schonere wereld en een leefbaar klimaat, ook voor de toekomstige generaties. Daarnaast kan het duurzaam opwekken van energie ook zeer voordelig zijn. Goedkope energie kan ook groene energie zijn. Groene energie sluit goed aan bij de kabinetsdoelen met betrekking tot duurzaamheid.

Duurzame energie voor het hele eiland
Met Zonnepark Ameland, dat is gebouwd op het vliegveld in Ballum, wordt voorzien in ruim 20 procent van de elektriciteitsbehoefte van het eiland. Het gehele park bestaat uit 23.000 zonnepanelen, die naar verwachting jaarlijks 5,6 GWh stroom produceren. Omgerekend is dit ruim genoeg voor de circa 1.500 Amelander huishoudens (de rest van de stroom wordt zakelijk afgenomen). Naast zonnepanelen zijn er nog veel meer technieken om duurzaam en comfortabel te leven: warmtepompen, biogas en brandstofcellen bijvoorbeeld. Sommige van de technieken kunnen al gebruikt worden terwijl anderen eerst verder ontwikkeld worden. Zodra deze duurzame technieken via een netwerk verbonden worden zodat er synergie kan ontstaan, wordt het pas echt een slimme manier van energie opwekken en gebruiken. Dit netwerk kan namelijk vraag en aanbod op elkaar afstemmen en energie voor korte tijd opslaan. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat men profiteert van een betaalbare en betrouwbare energievoorziening. Op Ameland worden op dit moment praktische oplossingen ontwikkeld en getest. Zodra er een oplossing gevonden wordt, dient Ameland als voorbeeld voor de rest van Nederland.

Diverse duurzame projecten op Ameland
Naast Zonnepark Ameland zijn er nog veel meer duurzame projecten op Ameland. Waaronder SchoolVision lichtsysteem, duurzaam OV, hybride warmtepompen in woningen en duurzame groene verlichting. Het groene nachtlicht heeft een veel minder sterke verstorende werking op trekvogels en wordt toegepast bij de strandovergangen, in het buitengebied en op de Veerdam. Op plaatsen waar het kan, wordt daarnaast de straatverlichting ’s nachts gedimd en er is op het hele eiland slimme verlichting geplaatst. Dit zorgt voor minder lichthinder en een lager energiegebruik, doordat het licht pas aanslaat bij beweging.
Partnerbijdrage Twenty Four Webvertising B.V. 

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?