Mosselbankherstel Feugelpôlle

Geplaatst op: 27 maart 2014 - Categorie: Duurzaam & Milieu

Natuurlijke klimaatbuffer - de delegatie stapt op het wad - Foto Persbureau AmelandNatuurlijke klimaatbuffer - hier komen de 'kratjes' in - Foto Persbureau AmelandNatuurlijke klimaatbuffer - het 'laatste kratje' - Foto Persbureau Ameland

HOLLUM - De derde en laatste maatregel van het experiment 'Natuurlijke klimaatbuffers' op Zuidwest-Ameland wordt vandaag afgerond. Vertegenwoordigers van de deelnemende partijen, waaronder wethouder Nico Oud van Ameland, legden het laatste 'kratje' op zijn plaats. Op experimentele wijze wordt op drie proeflocaties bij de Feugelpôlle substraat aangelegd, een laag waarop zich onder andere mossellarven kunnen vestigen, die mogelijk uitgroeien tot mosselbanken die op hun beurt de Feugelpôlle beschermen.

Kokosmat
Er worden twee types substraat getest: een combinatie met naaldhout en kokosmat (oude kerstbomen zijn in kokosmatten gerold en vastgezet tussen palen) en biologisch afbreekbare kratjes, gemaakt van aardappelzetmeel (de stroken, kratjes liggen ook vast tussen palen). Het project moet zorgen voor meer kennis over de combinatie van natuurbehoud en kustverdediging van het eiland.

Spreiding kratjes
In 2012 en 2013 zijn de eerste twee maatregelen uitgevoerd. De eerste maatregel betrof het aanbrengen van een kleidam met kleischelpenlaag aan de voet van de Feugelpôlle. De tweede maatregel was het plaatsen van rijshoutendammen.
Bij dit derde experiment wordt de deskundigheid van Rijkswaterstaat en de kennis van het project Waddensleutels benut. De kratjes zijn op drie locaties geplaatst. De omvang per proefvlak is 56 meter lang en 25 meter breed. De betrokken organisaties houden het project tot 2022 in de gaten en rapporteren er over.

Feugelpôlle
Uiteindelijk doel is dat de Feugelpôlle tijd krijgt om zich aan te passen en oostwaarts te verplaatsen binnen de altijd veranderende Waddenzee. De drie experimentele maatregelen leveren, ook als dat niet lukt, een schat aan informatie op over kustontwikkeling in dit gedeelte van de Waddenzee.

Landelijk innovatieprogramma ‘Natuurlijke Klimaatbuffers'
Om ervaring op te doen met natuurlijke klimaatbuffers zijn acht partijen (Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân, Ministerie van I&M, Rijkswaterstaat, gemeente Ameland, Programma naar een Rijke Waddenzee, de Waddenvereniging en de vogelwacht Hollum-Ballum) het project ‘Klimaatbuffer Zuidwest Ameland’ gestart. Dit experiment is onderdeel van het landelijk innovatieprogramma ‘Natuurlijke Klimaatbuffers’.

>>> lees hier over de Feugelpôlle als natuurlijke klimaatbuffer

Natuurlijke klimaatbuffer - hij ligt - Foto Persbureau AmelandNatuurlijke klimaatbuffer - kratje van aardappelzetmeel - Foto Persbureau AmelandNatuurlijke klimaatbuffer - naaldhout in kokosmat - Foto Persbureau AmelandNatuurlijke klimaatbuffer - nu zijn de mosseltjes aan de beurt - Foto Persbureau Ameland

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?