De kansen van zonnepanelen

Geplaatst op: 22 mei 2021 - Categorie: Alles & Algemeen

Zonnepanelen

LEEUWARDEN - Wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen, heb je eigenlijk een soort energiecentrale op je dak. Zonnepanelen kunnen namelijk zonlicht direct omzetten in elektriciteit waardoor je zelf energie opwekt door de zon. Het zelf opwekken van energie is uiteraard een heel duurzame manier om jouw lampen in huis te laten branden, maar duurzaamheid is slechts één van de vele voordelen van het hebben van zonnepanelen.

Duurzame investering
Zonnepanelen zijn een goede oplossing om duurzame energie op te wekken. Doordat zonnepanelen geen C02 uitstoot hebben bij het opwekken van energie is dit een stuk milieuvriendelijker dan energie opwekken uit fossiele brandstoffen. Door zonnepanelen op jouw dak te installeren, help je mee aan een duurzamere wereld. Daarnaast is het mogelijk om zonnepanelen te recyclen wanneer deze aan vervanging toe zijn. De oude panelen kunnen op deze manier opnieuw gebruikt worden om nieuwe panelen mee te maken.

Financiële kansen
Zonnepanelen zijn een grote investering. Niet iedereen geeft regelmatig zo’n grote klap geld uit aan iets voor je woning. Zeker als je er in het begin nog niet zoveel van merkt in verhouding tot de prijs dat je voor de panelen betaald hebt. Gelukkig zijn er financiële voordelen bij het aanschaffen van zonnepanelen. De Nederlandse overheid heeft het mogelijk gemaakt voor zowel bedrijven als particulieren om de btw terug te laten vragen van de aanschafprijs van zonnepanelen. Dit is zeer gunstig aangezien dit bedrag geen maximum kent. Voorheen werd er tot 650,- euro subsidie gegeven voor de aanschaf van zonnepanelen. Wanneer je met btw boven dit bedrag uitkomt, krijg je het gehele btw-bedrag terug en dat is zeer gunstig.

Rendement
Het gewenste rendement is erg belangrijk bij het kiezen van geschikte zonnepanelen. Voor een groot gedeelte wordt dit bepaald door hoeveel energie je wilt opwekken in combinatie met het aantal zonnepanelen. Hoeveel energie je wilt opwekken hangt af van een aantal andere punten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van de woning en de gezinssamenstelling. Hoe meer mensen in een huis wonen en gebruik maken van elektriciteit, hoe meer energie er nodig is. Daarnaast hebben grotere gezinnen vaak een groter huis met meer kamers en dus meer verbruik van energie. In die gevallen heb je meer zonnepanelen nodig om een gunstig rendement te behalen. Te veel rendement is echter ongunstig. Je wil natuurlijk minimale kosten maken voor de zonnepanelen om er maximale energie uit te halen.

Advies
Hoeveel panelen je nodig hebt hangt dus van een aantal zaken af. Feenstra geeft het advies om minimaal 6 zonnepanelen aan te schaffen. Vanaf dit aantal hebben woningen namelijk vaak een aanzienlijk rendement waarbij direct verschil te zien is op de energierekening. Dat wil niet zeggen dat 6 zonnepanelen altijd voldoende zijn. Feenstra geeft namelijk zelf aan gemiddeld 10 zonnepanelen te plaatsen per woning. Sommige woningen hebben echter kleine daken of een deel van het dak dat ongunstig is om een paneel op te plaatsen. In dit geval kan je ervoor kiezen om minder, maar sterkere panelen te plaatsen. Kijk hierbij naar het Wattpiek van de zonnepanelen. Hoe hoger het Wattpiek van uw zonnepanelen, hoe meer kWh deze op kunnen wekken.
Partnerbijdrage Twenty4Webvertising

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?