Column - Het Eilandgevoel

Geplaatst op: 31 maart 2013 - Categorie: Kunst & Cultuur

HOLLUM - Het eiland barst van de verhalen. Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, reisverhalen, geschiedenissen, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.

Via deze link komt u bij alle verhalen.
Hieronder een verhaal van Deirdre.

Het eilandgevoel

Eilandbewoners zijn over het algemeen erg trots op hun eiland. Zij zijn er zich erg van bewust, dat zij in een uniek stukje Nederland wonen. Vervelend vinden zij het echter, als  toeristen laten blijken, dat zij het idee hebben, dat die eilanders toch wel een beetje een achter gebleven gebied zijn. Ik word dan ook altijd bijzonder alert, als ik de veronderstelling hoor: “Jullie hebben zeker geen…”Ik wacht dan altijd verwachtingsvol af, wat er gaat gebeuren.

Zo zit ik op een avond gezellig aan de bar in een van onze cafés. Ook aan de bar zit een jong stel in avondjurkje en maatpak, dat wat laatdunkend om zich heen kijkt. Opvallend is, dat het lijkt of juist zij op een eiland zitten. De overige bezoekers schuiven allemaal aan de overkant van de bar aan. De keurig in het pak gestoken jongeman laat zijn ogen langs de flessen achter de bar glijden. Na een tijdje wenkt hij degene die achter de bar staat en ik hoor hem  vragen: ”Jullie hebben zeker geen Benedictine.” Ik kijk op en zie precies achter de bardame de gevraagde likeur staan. Zonder blikken of blozen antwoordt deze bardame: ”Nee die hebben wij niet.” Dit waarschijnlijk in de trant van ”de klant is koning.” Als de klant in de overtuiging verkeert, dat wij het niet hebben, dan komen wij hier volkomen aan tegemoet.

Leuk is het dan om te ontdekken, dat dit beslist niet alleen geldt op Ameland. Iets dergelijks maakte ik namelijk ook mee op Sicilië. Op een dag ga ik daar samen met mijn man naar een heel hoog gelegen bergdorpje; het dorp waar delen van de film “de Peetvader” zijn opgenomen. Na een rondwandeling door het dorp komen we uit op een terras met een prachtig uitzicht over het dal. Vlak na ons arriveert er een buslading Amerikanen. Na een tijdje stapt een van de Amerikaanse toeristen naar de ober en ik hoor hem in het Engels vragen: ”I  think you don’t have postcards.” Vlak achter de rug van de ober zie ik een soort draairek met ansichtkaarten. Nu, u weet waarschijnlijk het antwoord al. “No, we have not.”

Deirdre

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?