Column - De bocht

Geplaatst op: 01 mei 2022 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM – De zestiende column van 2022 heeft als titel ‘De bocht’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De vijftiende van 2022, 'Stamboom', is via deze link te lezen.

De bocht
Er zijn van die weken dat er nogal uit de bocht gevlogen wordt. Als het mij gebeurt dan zeg ik tegen mezelf: “Had nou toch even opgelet, goed gekeken hoe het pad loopt, je beter geconcentreerd en even tot tien geteld!” Soms is het kwaad al geschied en staat er, zoals afgelopen week, een tweet op Twitter die beter niet getweet had kunnen worden. Hij is dan ook verwijderd. Er is natuurlijk niks tegen het hebben van een mening en het stellen van een vraag, maar het hoeft niet allemaal op Twitter! Dat gonst nu al een tijdje door mijn hoofd. Inmiddels heb ik een telefoontje gekregen van een moeder, een telefoontje dat over diverse aspecten over en weer veel duidelijk maakte. Ook heb ik ondertussen een vriendelijk contactmomentje met een van de jongens van de feestwagen gehad. Knapen van 14 kunnen heel verstandig zijn en dat geldt zeker voor deze jongen.

Uit de bocht vliegen geeft altijd heel veel gesodemieter, al zou het nooit de angst voor gedoe moeten zijn die je weerhoudt een anekdote op te dissen of vraag aan de orde te stellen. Punt is dat soms een anekdote of vraag meer kwaad doet dan goed, zijn doel volledig voorbij schiet. In dat geval had hij beter niet verteld en niet gesteld kunnen worden. Een mensonterend verhaal van iets dat 50 jaar geleden plaatsvond is iets voor tijdens een groot glas bier in je eigen hok en niet voor op nationale tv. Zeker niet als omstanders menen er nog een paar schepjes bovenop te moeten doen. Een tweet over een ongemakkelijk gevoel bij het zien van een aap in een kooi had ik in moeten slikken om er particulier nog eens over na te denken. Als het voor de jongens geen punt is en het is voor de goegemeente geen punt, dan is dat duidelijk. Dan is het hooguit een gesprek aan de keukentafel waard, maar misschien zelfs dat niet.
De volgende bocht maar iets bedachtzamer aansnijden.

Jeanet de Jong
jeanet.de.jong@knid.nl

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?