RSS
Zoeken

Column – Origineel

Geplaatst op: 17 april 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - De vijfde column van dit jaar gaat over het jaarlijkse uitje van zussen en schoonzussen, Volendam, omhoogvallen en originaliteit.

Origineel

Eens in het jaar gaan we met zussen en schoonzussen op stap, bezoeken een musical of theatervoorstelling, kijken hier en daar, winkelen soms nog even en zoeken mooie plekjes om lekker te eten en te drinken en bij te praten. Kortom, een paar onbezorgde dagen met overnachting in een hotel. Eentje uit een bekende keten of een familiehotel, wat maar net in het programma past. Twee van de zeven meisjes nemen de organisatie op zich en de laatste jaren maken we er een spel van om tot het allerlaatst geheim te houden wat voor een uitstapje we gaan beleven. Elke keer is het weer iets origineels. Vorig jaar stond het tripje in het teken van LF2018 en dit jaar ging de reis over de Afsluitdijk. Naar Volendam. We logeerden in het vermaarde Hotel Spaander, bekend in binnen- en buitenland en bekend van het televisieprogramma ‘Herrie in Hotel Spaander’.

Niet aan te bevelen, trouwens, dat Spaander. Het heet tegenwoordig Art Hotel Spaander, omdat er in de vorige eeuw een heleboel kunst is verzameld dat nog steeds aan de wanden hangt. De marketingafdeling bedacht dat ‘art’ beter bekt dan ‘kunst’ en beter begrepen wordt door de buitenlandse gasten. Het heeft bijzonder leuke elementen maar is voor het overige een omhooggevallen hotel geworden, met kamers die niet klaar zijn op de afgesproken tijd. Ook niet een uur later en zelfs niet twee uur nadien. Verder hebben we zelden zulk chagrijnig personeel gezien. Niet één medewerker leek lol te hebben in zijn of haar werk, laat staan plezier te vinden in het vriendelijk en behulpzaam te woord te staan van de klanten. Het gaf ons, zussen en schoonzussen, stof tot gesprek. Nee, laten we op Ameland Volendam niet nadoen. Wel dachten we nog even aan de klederdrachtfoto. Zou dat niet wat zijn voor op de Ouwe Pôlle? Op De Dijk bij Foto de Boer stapten wij in de polkarok en zetten we de Volendamse variant van de hoofddoek, de hul, op ons hoofd. De een kreeg tulpen, de ander een fles en een derde kreeg de trekharmonica in haar handen gedrukt. Het werd een van de hilarische hoogtepunten van het weekend. Zo verschrikkelijk dat het weer leuk werd.

De Volendam Experience dan? Kunnen we die niet nabouwen, met de reddingboot, storm en springvloed van de Noordzee in plaats van overstromingen door een woeste Zuiderzee. Wat een mogelijkheden biedt dat? We laten het er maar bij zitten. We bedenken liever zelf wat, dan dat we afkijken en overschrijven van anderen. Bovendien: de afslag die Volendam genomen heeft kan Ameland maar beter links laten liggen.
Het was een heerlijk weekend, met een avondprogramma om je te bepissen (de Meisjes met de Wijsjes), een verrukkelijke brunch in Zwarte Haan (aan te bevelen!) en een prachtfoto als souvenir. Origineel waar!

Jeanet de Jong

lees hier meer over Hotel Spaander

lees hier meer over Foto de Boer in Volendam

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?