RSS
Zoeken

Column – Mazzelaar

Geplaatst op: 13 mei 2018 - Categorie: Gemeente & Politiek

HOLLUM - De zesde column van dit jaar gaat over een aflevering van De Eilanden, een tv-serie van Omroep Max. Midas Dekkers reisde langs alle vijf de Waddeneilanden en sprak onder meer met een mazzelaar op Ameland.

Mazzelaar

Die Jeppe van de VVD is een mazzelaar, dat hij deze week op televisie verscheen en niet twee maanden geleden. Hij doet uitspraken in de uitzending over Ameland in de serie De Eilanden die op z’n best controversieel zijn te noemen. Midas Dekkers en zijn redactie hebben Jeppe Groenewold weten te strikken voor een paar pittige uitspraken over de bereikbaarheid van Ameland.

Waar alle geïnterviewden, van Fryske Gea terreinbeheerder, emigrant, genealoog, NAM-medewerker tot jager, roemen over de zelfstandigheid van het eiland en eigengereidheid van de eilanders en de noodzaak om dat te bewaken en bewaren, roept Jeppe om een dam. Een dam maakt het makkelijker om het eiland te bereiken, het kan zonder al te veel vertraging en het kan dag en nacht. Dat levert, wat Groenewold betreft, alleen maar voordelen op. En de toeristen blijven toch wel komen, is zijn idee, ook al is Ameland dan geen echt eiland meer. 

Ik durf te wedden dat Jeppe en zijn VVD, met dit vloeken in de kerk, geen zetel in de gemeenteraad had gekregen als de uitzending van Midas Dekkers voor 21 maart op de televisie te zien was geweest. Ik vermoed, weet bijna zeker, dat de VVD-voorman aardig solo was komen te staan en bij lange na de kiesdrempel niet gehaald zou hebben. 

En wat de VVD betreft: ik heb een beetje met de partij te doen. Tuurlijk, Jeppe zei wat hij zei à titre personnel, maar iedereen weet hoe het gaat op deze pôlle. Wat gezegd is, wordt hem ook aangerekend als lokale politicus. Het begint erop te lijken dat de VVD met Jeppe en zijn uitzonderlijke ideeën een paard van Troje heeft binnengehaald. 

Jeanet de Jong

→ bekijk ook het filmpje van Midas Dekkers bij Pauw

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?