RSS
Zoeken

Column – Ajax

Geplaatst op: 02 mei 2019 - Categorie: Alles & Algemeen

HOLLUM - De vijfde column van dit jaar gaat over medewerkers met een minne arbeidsmoraal, voetbalfans die zich ziek melden om een wedstrijd te kunnen zien en en passant ook nog eens het journaille bedreigen.

Ajax

Wat een wedstrijd! Genoten hebben we, van Tottenham tegen Ajax. Na een vol geplande dag aan de wal hadden we zin in ‘voeten op het bankje en kijken naar een mooie wedstrijd.’ En een mooie wedstrijd werd het.

De dag na al dat voetbalplezier tik ik mijn iPhone open en scrol ik even door de NOS-app. Wat is er in de wereld gebeurd? Wat moet ik later op de dag verder lezen in de papieren krant die nog in de bus moet vallen?

Op het schermpje lees ik dat journalisten tot ‘aangeschoten wild’ zijn bestempeld door voetbalfans. De F-side roert zich op verschillende manieren en deze keer moeten de journalisten en fotografen het ontgelden. De supporters willen niet op de foto of film, want ze hebben zich bij hun baas ziek gemeld om de wedstrijd van Tottenham tegen Ajax te kunnen zien en daarna nog een feestje te kunnen bouwen met hun makkers.

Als de beelden, waar de schatjes op staan op de landelijke tv worden vertoond, of als de foto’s van de lieverdjes op de voorpagina of in het sportkatern van de kranten verschijnen, zou hun baas kunnen zien dat ze helemaal niet ziek zijn. Dan volgt er natuurlijk een sanctie van de werkgever. En daar hebben de voetbalfans geen zin in. Want het zijn leugenaartjes die niet betrapt willen worden. En het zijn nog bedreigende liegbeesten ook, die “Julie zijn vanaf nu aangeschoten wild!” roepen.

Het lijkt me niet verstandig om de manier waarop wedstrijden en hun randverschijnselen in het nieuws worden gebracht in handen te leggen van F-siders. Gelukkig reageert Ajax kordaat: “Iedereen moet met een veilig gevoel naar het stadion kunnen gaan. En de media moeten gewoon hun werk kunnen doen.” En zo is het. Wil je een wedstrijd zien, dan regel je dat op een fatsoenlijke manier met je baas. De cameraman, cameravrouw en fotograaf mag gewoon foto’s van de voetbalfans maken door zich te beroepen op de journalistieke exceptie. Die uitzondering voor journalistiek werk is nodig om als maatschappij een evenwicht te vinden tussen de gelijkwaardige grondrechten van privacy en vrijheid van meningsuiting. Die F-siders hebben ook vrijheid van meningsuiting, maar bedreiging hoort daar toch echt niet bij. Dat wisten de stoere fans, die slappe medewerkers blijken te zijn, zelf eigenlijk ook wel.

Ik kijk alvast uit naar de returnwedstrijd en de beelden van fraaie fotoverslagen in de krant. Hup, Ajax, hup!

Jeanet de Jong

3 mei is Dag van de Persvrijheid

Relevante dossiers: Column van Ameland
Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?